hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

13 millió liter pálinka adó nélkül

  • lapszemle

A legtöbb pálinkának való gyümölcsből jó volt az idei termés, folytatódik az a tendencia is, amelynek részeként – élve a korlátozott adómentes lehetőséggel – évről évre többen főzetik ki cefréjüket, írja az agroinform.hu.

Teljes kapacitással működik a hazai 550 bérfőző, és 86 kereskedelmi szeszfőzde van. Emlékezetes, hogy éppen három éve változott az otthoni pálinkafőzésre vonatkozó jogszabály. A törvény úgy szól, hogy házi használatra lehet főzni vagy főzetni és egy háztartáson belül elfogyasztani 43 hektoliterfok pálinkát. Ez 86 liter 50 fokos pálinkának felel meg.

Szilvából, barackból és körtéből is kifejezetten jó volt az idei termés, a fő pálinka gyümölcsök közül talán egyedül a meggynek nem kedvezett annyira az időjárás. Miközben a különleges párlatot adó kökény is egészen kiváló ízű és bőven termett. Tavaly a kereskedelmi céllal főzött 50 százalékos, hungarikumnak számító pálinka mennyisége elérte az 1,76 millió litert, míg a szabad forgalomba bocsátott, bérfőzött 50 százalékos párlat mennyisége 11,86 millió litert tett ki, ezt a mennyiséget az idén bizonyára túlszárnyalják.

A házi, kedvezményes adózású pálinkafőzésről nincsenek pontos adatok. A szakértők évi 12-14 millió literre teszik az adó- és járulékmentesen a háztartásokban maradó, 50 százalékos alkohol tartalmú pálinkában számolt ital mennyiségét. A főzdék tapasztalatok szerint, a megrendelők között jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik a régebben megszokott 50-51 alkohol fokos helyett, alacsonyabb, 43-45 szeszfokú párlatot készítettnek, ami a bruttó mennyiséget tovább növeli.

Agrár-vezértermékké és világmárkává válhat a magyar pálinka a következő tíz évben – hangzott el a közelmúltban egy szakmai rendezvényen, ahol szó került arról is, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériumban készül egy tanulmány, amiben egyebek mellett arra keresik a választ, hogy milyen fejlesztéseket kell végrehajtani alapanyag-termelésben, a főzdékben és a milyen marketingprogrammal kellene támogatni a magyar pálinka itthoni és külföldi piacra jutását.
A házi párlatfőzés szabályait ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új lakás bérbeadása, értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Területfoglalási díj, fordított áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Tervezési szolgáltatás, fordított áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Együttműködő partnereink