hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A BSA az adóhatósággal fenyegeti a vállalkozásokat

  • MTI

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) felszólította a Business Software Alliance-t (BSA), hogy szüntesse meg az adóhatósággal való fenyegetőzést.

Az APEH sajtóközleménye szerint nemrégiben az adóhatóság tudomására jutott, hogy a BSA a vállalkozóktól a szoftverek nyilvántartására vonatkozó információkat kér, és leveleiben az adóhatósággal kötött együttműködési megállapodásra hivatkozva arról tájékoztatja a gazdasági társaságokat, hogy amennyiben nem küldik meg szoftvereik nyilvántartását, úgy gyakorolni fogják az APEH és a BSA közötti együttműködési szerződésben rögzített jogaikat. A BSA azonban nem egyeztette az adóhivatallal e levelek tartalmát, a levél nem tükrözi a két szervezet közötti együttműködési megállapodásban foglaltakat - mutatott rá az APEH az MTI-hez eljuttatott közleményében. 

Az állami adóhatóság emlékeztet arra, hogy már október végén megkereste a BSA-t, és nyomatékosan felhívta a figyelmét arra, hogy ne terjeszkedjen túl a megállapodásban foglaltakon, mivel ez veszélyezteti a megállapodás fenntartását. A BSA ígéretet tett arra, hogy a több ezer tervezett levél kiküldését leállítja, valamint a már kiküldött levelek miatt keletkezett félreértéseket tisztázza.

Az APEH a feketegazdaság elleni küzdelem érdekében kötött együttműködési megállapodást a BSA-val, ez a megállapodás megtekinthető az adóhatóság honlapján is. Célja a szerzői jog megsértéséből eredő adócsalások elleni fellépés. A BSA a megállapodás szerint szerzői jogi kérdésekben nyújt támogatást, és a szoftverlicenc szerződések informatikai vonatkozásairól ad tájékoztatást. 

Az együttműködési megállapodás kizárólag az APEH és a BSA közötti együttműködés kereteit és célját foglalja össze, nem ad, nem is adhat többletjogosítványt a BSA számára külső szervezetekkel szemben. Az APEH a BSA, mint magánszervezet által kidolgozott szoftver-nyilvántartási ajánlást számviteli és adózási szempontból véleményezte. 

A levelekben szereplő szoftvernyilvántartás a BSA-nak, mint magánszervezetnek az ajánlása, ezért semmiképpen nem tekinthető valamiféle hatósági előírásnak, amely bármifajta hatósági jogkövetkezménnyel járna. Az adóhatóság a szoftverek nyilvántartását a hatályos számviteli és adózási jogszabályok szerint ellenőrzi - áll az APEH közleményében.

A két szervezet márciusban írt alá megállapodást arról, hogy együttműködnek a gazdasági célú illegális szoftverhasználat visszaszorításában. Ezt azzal indokolták, hogy az utóbbi nem csak a szoftveriparnak okoz jelentős veszteségeket, hanem az egész nemzetgazdaságnak, mert nem fizetik meg utánuk az adókat és járulékokat. A BSA adatai szerint Magyarországon tavaly 100 új szoftverből 42 továbbra is jogszerűtlen módon került a számítógépekre, ám miközben az illegalitási arány stagnált, az okozott kár a 2005. évi 106 millió dollárról 5 százalékkal, 111 millió dollárra nőtt. Az Európai Unióban az illegális szoftverek aránya 36 százalék volt tavaly. 

Márciusban, az együttműködési megállapodás aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Szikora János, az APEH elnöke elmondta: a szoftverek jogtisztaságának ellenőrzésére célvizsgálatok nem indulnak, az egyéb vizsgálatok keretében kerítenek majd sort erre. Az adóhatóság az adószámmal rendelkező vállalkozóknál, vállalkozásoknál ellenőrzi az üzleti tevékenységhez igénybe vett szoftverek jogtisztaságát, az elszámolás szabályszerűségét vizsgálva. Ha a revizorok bűncselekményre utaló jeleket találnak, jelzik a társhatóságoknak.  

Az adóhatóság nem árul el adótitkokat a BSA-nak, csak az egyedi ügyekből levonható általános tapasztalatokat osztja meg a szervezettel - hangsúlyozta az APEH elnöke. 

Az MDF is tiltakozott a BSA viselkedése ellenközleményben. A párt Informatikai Kabinetje szerint fontos a szoftverek illegális másolása elleni fellépés, de felháborítónak tartja, hogy a BSA – felrúgva a hatályos jogszabályokat és az APEH-el kötött megállapodását – levélben fenyegeti a kis- és középvállalkozásokat. Az MDF ezért a közleményen keresztül felszólítja az adóhivatalt, hogy bontsa fel a BSA-val kötött szerződését. Ezzel egy időben kéri a BSA-t, hogy távolíttassa el a különböző honlapokon az általa vizsgált cégekről közzétett adatokat!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Sátor bérbeadás

Nagy Norbert

adószakértő

Őstermelőnél kapott előleg

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink