10 találat a(z) 2020-as változások cimkére

Harminchat jogszabály jelent meg szombat reggelre Cikk

A Magyar Közlöny 2020. évi 282. számában, december 18-án 36 jogszabályt hirdettek ki.

Ismét változnak a közérdekű adatkérések szabályai Cikk

A Magyar Közlöny 260. számában jelent meg az 521/2020. kormányrendelet, mely újra változtat a közérdekű adatkérések szabályain.

Jelentősen módosult a közbeszerzési törvény Cikk

A Magyar Közlöny 2020. évi 274. számában, december 10-én jelent meg – egyebek mellett – a közbeszerzési törvényt módosító jogszabály.

Tartozik az egészségügyi szolgáltatási járulékkal? Ezek a tudnivalók Cikk

Az egészségügyi szolgáltatási járulék, mint az az elnevezéséből is következik, az egészségügyi szolgáltatások fedezetére szolgál. Korábbi cikkeinkben írtunk arról, hogy 2020. július 1-jétől szigorodtak a fenti járulék meg nem fizetéséhez kapcsolódó szankciók. Most ismertetjük a tudnivalókat az egészségügyiszolgáltatásijárulék-tartozás megfizetéséről és az ezzel kapcsolatos adóhivatali tájékoztatásokról.

Érvénytelen tajszám, keresőképtelenség: új szabályok Cikk

Nemrég hirdették ki azon kormányrendelet-módosításokat, melyek arról rendelkeznek, miként kell eljárni az egészségügyiszolgáltatásijárulék-tartozás miatt érvénytelenné vált tajszám esetén, illetve a táppénz-hozzájárulás és a keresőképtelenség visszamenőleges igazolása kapcsán.

Brexit: járulék- és szochofizetési szabályok az új Tbj.-ben Cikk

2020. január 31-én az Egyesült Királyság távozott az Európai Unióból. A 2020. július 1-jén hatályba lépő új Tbj. külön rendelkezik az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése kapcsán arról, hogy ki minősül saját jogú nyugdíjasnak, továbbá miként alakul a kiküldetés, valamint az egészségügyiszolgáltatásijárulék-fizetéshez kapcsolódó lakóhely, tartózkodási hely szabálya. Írásunkban ezeket a szabályokat ismertetjük.

Február 1-jétől változik az illetéktörvény: vége az ingatlanspekulációknak? Cikk

2020. február 1-jétől hatályba lép a belterületbe vont ingatlanok értéknövekedése után fizetendő, szerény mértékűnek semmiképpen sem mondható vagyonátruházásiilleték-kötelezettség. Az illeték mértéke 90 százalék, melyet – a megszokottól eltérően – nem a vevőnek, hanem az eladónak kell megfizetnie.

A minimálbér-változás hatása az szja törvény rendelkezéseire Cikk

Év végén, szinte az utolsó pillanatban jelent meg az a kormányrendelet, mely a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum 2020. január 1-jétől érvényes összegét tartalmazza. A minimálbér emelkedése számos juttatás, adómentes kifizetés növekedését eredményezi. Ezek közül a nagyobb érdeklődésre számot tartó szabályokat szedtük csokorba.

Könyvelők, adószakértők, -tanácsadók figyelem! Át kell dolgozni a pénzmosási szabályzatot Cikk

Az Európai Unió 5. pénzmosási irányelvének – az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2018/843 irányelve – rendelkezései miatt szükségessé vált a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (Pmt.) módosítása, ami 2020. január 10-én lép hatályba – írja tájékoztatójában a NAV.

Bevétel elszámolásának változása 2020. január 1-jétől (1. rész) Cikk

2020. január 1-jétől új szabályok léptek hatályba az árbevételek számviteli elszámolásával kapcsolatosan, ezek azonban csak az értékesítés nettó árbevételének egy jól meghatározott csoportjára alkalmazandóak. Az új előírások jelentős részben a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) alapján kerültek meghatározásra.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizás könyvelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozó gépjármű költségelszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink