hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tevékenység piaci értéke: előre borítékolható Ab-döntés

  • adozona.hu

Az Alkotmánybíróság a héten megkezdte a tevékenységre jellemző kereset személyi jövedelemadó törvénybeli fogalmának alkotmányossági vizsgálatát. Mivel a nyári ítélkezési szünet előtt 12-13-án ülésezik utoljára az Alkotmánybíróság, várhatóan döntés is születik. Jól látható, hogy az Alkotmánybíróság is külön kezeli az szja és a tb-törvénybe foglalt hasonló tartalmú fogalmakat. Milyen döntés várható?

A 2010-ben bevezetett új fogalom a személyi jövedelemadó- és a társadalombiztosítási törvényben (tb-törvény) is megjelenik. A különbség, hogy az utóbbit már alkalmazni kellett. Fontos hangsúlyozni, hogy az szja-és a tb törvény semmilyen alá-főlé rendelt viszonyban nincsenek egymással. Az szja törvényben tavaly ősszel pontosított szokásos piaci érték fogalma tehát nem befolyásolja a tb- törvény tevékenységre jellemző kereset fogalmi meghatározását.

A tevékenységre jellemző kereset szja törvénybeli fogalmának megsemmisítése előre borítékolható. Ezt a döntést előrevetíti a vagyonadó törvény ingatlanadóra vonatkozó részének megsemmisítése. Sokan tévesen értelmezték az Alkotmánybíróság döntését, mely azt mondta ki, hogy csak akkor lehet önadózással meghatározni az adóalapot, ha az a magánszemély által viszonylag pontosan meghatározható. Tehát az első ok, amit az Alkotmánybíróság várhatóan megjelöl, az az adólap meghatározásának pontatlansága.

A másik ok lehet a megsemmisítésre, hogy a személyi jövedelemadó törvény azért határoz meg különböző jogcímű jövedelmeket, hogy a magánszemély ennek megfelelően teljesíthesse adózási kötelezettségét. A jogalkotó a tevékenységre jellemző kereset fogalmával önkényesen az osztalékjövedelem elé helyezi az önálló tevékenységből származó jövedelmet.

De van ennél súlyosabb kifogás is. Míg a tb-törvény lehetővé teszi a törvényi vélelemmel szembeni ellenbizonyítást (tényleges járulékalap), addig az szja törvény ezt nem engedi. Emiatt már számtalan adótörvény elvérzett az Alkotmánybíróságon: a törvényi vélelemmel szemben lehetővé kell tenni a kimentő bizonyítást. Összefoglalva röviden az alkotmányossági aggályokat: adóalap meghatározása bizonytalan az önadózás keretein belül, a törvényi vélelemmel szembeni ellenbizonyítás kizárása, meg nem szerzett jövedelem adózás alá vonása.

A tevékenységre jellemző kereset alkalmazására az szja törvényben csak az év végén (jövő év elején) kerülne sor. Így az Alkotmánybíróság döntése időben fog megszületni.

Angyal József okleveles adószakértő
 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink