hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közokiratot állít ki, de kénye kedve szerint ad számlát

  • adozona.hu

A Cégszolgálatnak rövidíthető szervezet felel a cégnyilvánosságért a Cégközlöny szerkesztősége pedig a közleményekért, lehetőleg felelősségvállalás nélkül. Pedig csinos éves bevételt tudhat magáénak általuk a minisztérium. Mire jó ez a szervezeti rend és jelenleg mi múlik ezen?

A Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat nemcsak a nevében bonyolult. Feladata, hogy szervezze a cégek által közzéteendő közleményeket, cégadatokat és beszámolókat, illetve minderről kérelemre információt nyújtson. Bár hatáskörét  törvények szabályozzák, az általa kiadott információk és közzétételi igazolások életbevágóak, a szervezet  mégis az állami közigazgatási rendszeren kívül helyezkedik el, lényegében ez a korábbi Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) háttérintézménye (a minisztériumot néhány napja átnevezték Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummá). A cégadatokról az IRM pecsétjét használva közokiratokat állít ki, de az azért beszedett díj nem illeték, hanem közzétételi költségtérítés.

A Cégszolgálat feladatainak teljesítéséhez az állam felhatalmazást adott, hogy pénzt gyűjthessen. Tizenötezer forintot kap a minisztérium a Cégszolgálat működése folytán a cégeljárási folyamatban zajló bejegyzésért. A beszámoló közzétételéért egységesen 3 ezer forint, a Cégközlönyben megjelenő kötelezően előírt és önkéntes közleményekkel kapcsolatban pedig az alábbi költségek merülnek fel:

- jogi személyek esetén 25 ezer forint, változásbejegyzéskor 15 ezer forint,
- más cég esetén 14 ezer, illetve 7 ezer forint.

Ebből évente több milliárdos nagyságrendű bevételhez jut a minisztérium, ami nyilvánvalóan szükséges is a rendszer működtetéséhez. Fenn kell tartani az elektronikus bejelentési és hozzáférési rendszert, hiszen ez is részben a Cégszolgálat körébe tartozó feladat, működtetni kell a Cégközlöny szerkesztőségét, amely hiteles adatokkal szolgálja ki a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadót. Az itt megjelenő Cégközlöny immár elektronikusan is megjelenő adatait használják egyedi és disztribútori szerződések alapján a különböző üzleti alapon működő szolgáltatók, amelyek a céginformációkat eljuttatják a felhasználókhoz.

A számviteli beszámolók közzététele az elkövetkező hónapokban kritikus jelentőséggel fog bírni. A beszámoló közzététele sem közigazgatási folyamat, ezért a 150 napos törvényi határidő május 30-a, vasárnap volt. A későbbi sikeres közzététel késedelme kapcsán nincs helye közigazgatási vagy adóeljárási bírságnak, a folyamatot a törvény úgy bünteti, hogy az APEH általi adószám-felfüggesztést rendeltet el. Az adóhatóság együttműködik a közzététel nyomon követésében, bár azt, hogy ez miként történik azt a törvény nem szabályozza. Annyi viszont bizonyos, hogy az adóhivatal automatikusan értesül a beküldésekről, viszont a hibás adatokat nem biztos, hogy kiszűri. Különösen fontos ezért, hogy a közzététel során a nyomtatványba és a csatolt PDF állományokba azon adószámok és cégjegyzékszámok kerüljenek, amely cégről szó van. A hibás közzétételeket jelezni lehet a [email protected] címen egy szkennelt levéllel, de a helyes közzétételt ez nem pótolja.

A rendszer működésének néhány érdekes és fontos sajátossága van. A Cégközlöny - mivel nem közigazgatási hivatal - a megjelent közlemények szerkesztésével és megjelentetésével kapcsolatban semmilyen felelősséget nem vállal, pedig az átalakulások, osztalék-felvétek kapcsán egy-egy elírás, hiányzó vagy téves adat, lelassíthatja a folyamatot, hiánypótlást, többletköltséget és így kárt okozhat. A Cégközlöny és a Cégszolgálat azonban nem vállal felelősséget, eljárásuk során arra hivatkoznak, hogy a közigazgatáson kívüliek. A Cégközlöny még ügyfélszolgálatot sem tart fenn, telefonon is szinte lehetetlen elérni a szerkesztőséget.

A beszedett díjak kapcsán a cégeljárásban és a közleményekért fizetett díjakról a szervezet nem ad ki számlát, míg a beszámoló közzétételi költségtérítéséről igen. Idén ezeket már elektronikusan küldik ki, amelyek rendre meg is jelennek a beküldő ügyfélkapuján az értesítési tárhelyen. Ha a beszámoló közzétételekor keletkezik számla, akkor vajon a céggel kapcsolatban megjelenő közlemények díja tartalmaz általános forgalmi adót vagy sem? A számlát a minisztérium bocsátja ki, a rajta szereplő adószám is a minisztériumé mégis egyfajta szabályozott, de nem szerződött szolgáltatásról van szó, ahol a panasznak nincs helye. A kérdés évek óta lebeg és összefüggésben áll azzal, hogy a Cégszolgálat és a Cégközlöny igyekszik elkerülni a közigazgatási státuszt, nehogy közigazgatási eljárásban okozott kárért felelősségre lehessen vonni.

Ruszin Zsolt

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ajándék kupon

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Unión kívüli szolgáltatás

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink