hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Internetes ingó értékesítés: mikor lehet üzletszerű, hogyan kell adózni?

  • dr. Marosi Andrea

Az MTV Ma reggel című műsorában néhány nappal ezelőtt Papp István APEH főosztályvezető cáfolta, hogy lenne valóságalapja annak, hogy az internetes ingó értékesítés után a törvényben foglalt adó akár tízszeresét is felszámítanák.

Itt elolvashatja azt a két határozatrészletet, amelyek hitelesen alátámasztják az Adózónán korábban megjelent írást. Idézet az APEH határozatból: „Adózó bevallása szerint tárgyévben (…) ingó értékesítésből 2.321.811 forint jövedelemben részesült. (…) A revízió szerint adózó tévesen szerepeltette ingó értékesítésként az elektronikus kereskedelemből származó bevételét, mivel az szja törvény 58.§ (8) bekezdése értelmében az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem szabályai nem alkalmazhatók abban az esetben, ha az ingó vagyontárgy átruházása üzletszerűen történik. Ekkor az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályokat kel alkalmazni.”

Tehát az APEH a bevallott ingó értékesítést átminősítette üzletszerűség címén. Az személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvény pontosan meghatározza, hogy mi minősül üzletszerűnek szja vonatkozásában. Ezt a közzétett második határozat 7. oldalán olvashatjuk: „E rendelkezés alkalmazásában üzletszerű az átruházás, ha (…) az ügylettel kapcsolatban a magánszemélynek az általános forgalmi adó szabályszerűen bejelentkezett alanyként az adólevonási joga megnyílik.”

Ugyanezen határozat 6. oldalán az indoklás egyértelműen tartalmazza, hogy az imént idézett üzletszerűségi feltétel nem teljesül. „… megállapítottuk, hogy szabályszerűen adóalanyként történő bejelentkezésnek nem tett eleget, ezért az adózót adólevonási jog tárgyidőszakra nem illeti meg.”

Az idézett mondat alapján jogszerűtlen az ingó értékesítés átsorolása önálló tevékenységből származó jövedelemmé és ebből következően a 11 százalék eho felszámítása. Adószám hiányában gyakoriságtól és értékhatártól függetlenül az szja-törvény szempontjából nem teljesülnek az üzletszerűség feltételei.

Angyal József okleveles adószakértő

Mit mond az APEH?

Az ingó értékesítésről szóló vita egy Magyar Nemzetben megjelent cikk kapcsán került újra napirendre. A  lap azt írta, hogy az online aukciós oldalakon értékesítőket nagy számban keresi fel az APEH. A hvg.hu megkereste a Vaterát, amely nem kívánt reagélni, az APEH pedig a következő válaszzal szolgált lapunknak: az adóhatósági vizsgálatok vonatkozásában az érintett adózói körben nincs szó kiemelt ellenőrzési kampányról, illetve akcióról - tudatta válaszában az adóhatóság, hozzátéve: "az adott tevékenység ellenőrzése szerepel az APEH 2010. évi ellenőrzési irányelvében, tekintettel arra, hogy az online árverés keretében történő üzletszerű ingó értékesítést alap esetben személyi jövedelemadó, általános forgalmi adó és százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli" - közölve az APEH szerint szükséges, adófizetésre vonatkozó számítási módot.

Az adóhatóság válaszában azt is hangsúlyozta: a vizsgálatok során elsősorban nem az a meghatározó jelentőségű, hogy mekkora értékű ügyleteket bonyolítanak le az internetes portálokon a magánszemélyek, hanem az adófizetés szempontjából jogkövető magatartás kialakulásának támogatása, adott esetben kikényszerítése.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaszüneti nap számítása tört hónapnál

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink