hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Off-shore-ügy: Szijjártó Simor papírjait keresi

  • MTI

Nem érkeztek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökétől a parlament költségvetési bizottságához dokumentumok arról, hogy valóban eladta off-shore cégét, és valóban hazahozta vagyonát - mondta Szijjártó Péter, a költségvetési bizottság fideszes alelnöke. Az MNB szerint azonban Simor András a korábban tulajdonában álló cég értékesítésének dokumentumait elnöki titkárságán október 19-től hozzáférhetővé tette, ezenkívül a dokumentumokat még a múlt héten megküldte Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének.

Szijjártó Péter szerint nem érkeztek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökétől a parlament költségvetési bizottságához dokumentumok arról, hogy valóban eladta off-shore cégét, és valóban hazahozta vagyonát. Emlékeztetett: a költségvetési bizottság a közelmúltban arra szólította fel a jegybank elnökét, hozza nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy valóban eladta off-shore cégét, hogy valóban hazahozta vagyonát, és az ebből fakadó adófizetési kötelezettségének eleget tett. 

Szijjártó: ez botrány

A költségvetési bizottság jobbikos elnökének, Nyikos Lászlónak a hétfői tájékoztatása szerint nem érkeztek ilyen dokumentumok a testülethez - mondta Szijjártó Péter, aki szerint ez botrány.  "Jelenleg a jegybankban titkolózás zajlik, maga a jegybank elnöke titkolózik, ami szerintem botrányos és megengedhetetlen" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az MNB-t nem lehet "közfigyelem elől elzárt területként működtetni, hiszen az ott dolgozók és vezetők közpénzből kapják a fizetésüket".

A bizottsági alelnök hangsúlyozta: továbbra is határozottan úgy gondolják, hogy Simor Andrásnak nyilvánosságra kell hoznia azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy eladta off-shore cégét, hazahozta a vagyonát, és ezután megfizette a szükséges adót. Szijjártó Péter megjegyezte: már önmagában azt botránynak tartja, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének off-shore cége volt, de "az még nagyobb botrány, hogy a jegybankelnök ezzel kapcsolatban titkolózik". 

Közölte: szerdán a költségvetési bizottság fideszes tagjai összeülnek az ügyben, értékelik a helyzetet, és áttekintik, mit tudnak még tenni azért, hogy "véget érjen a titkolózás".

MNB: Simor már múlt héten megküldte a dokumentumokat

Az MNB viszont arról tájékoztatta az MTI-t hétfőn, hogy Simor András a korábban tulajdonában álló cég értékesítésének dokumentumait titkárságán "október 19-től hozzáférhetővé tette a bizottság tagjai számára, ám mind ez ideig egyetlen képviselő sem tekintette meg azokat". Ezenkívül a jegybank elnöke a dokumentumokat még a múlt héten megküldte Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének - áll az MNB sajtóosztályának tájékoztatásában.

Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága október 18-án határozott arról, hogy bekéri Simor Andrástól, a Magyar Nemzeti Bank elnökétől egyebek mellett azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják az elnök ciprusi cégének eladását. A bizottsági felhívásban az szerepelt, hogy 2011. október 30-ig kell a dokumentumokat a bizottság rendelkezésére bocsátania az MNB elnökének.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink