hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A szállodák örülnek az egységes idegenforgalmi adónak

  • MTI

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) nagy örömmel értesült arról, hogy a budapesti kerületek a fővárossal együttműködve egységes idegenforgalmi adó alkalmazásáról döntöttek.

A szövetség csütörtöki állásfoglalásában azt írta: a megállapodás alapján Budapest turisztikai promóciójára a jövőben mintegy 1,4 milliárd forint többletforrás állhat rendelkezésre úgy, hogy a beszedett 4 százalékos adómérték negyedét, vagyis 1 százalékot egy közös marketing alap létrehozására fordítják.
   
Az MSZÉSZ szerint a mostani döntés megalapozhatja, hogy Budapest turizmusa csökkentse versenyhátrányát a régiós vetélytársaival szemben és a jelenleginél nagyobb turisztikai bevételeket realizáljon. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége készségesen nyújt a jövőben is szakmai segítséget a források legésszerűbb és leghatékonyabb felhasználására, ugyanakkor felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy az unió gyakorlatában a beszedett idegenforgalmi adó teljes összege a turizmus fejlődését szolgálja és reméli, hogy a készülő turizmus törvény ezt az uniós gyakorlatot fogja átvenni.
   
Emlékeztetnek arra, hogy a szövetség a korábbi kerületi adókivetési gyakorlat várható kedvezőtlen hatására a 2010. decemberi bevezetés óta számos levélben és személyes tárgyaláson hívta fel a döntéshozók figyelmét.
   
Az egységes, 4 százalékos idegenforgalmi adó alkalmazása mellett fontos lenne az egységes értelmezés és a beszedés egyszerű végrehajthatósága is - hívja fel a figyelmet az MSZÉSZ. Példaként említi, hogy a mentességet élvező utazókkal szemben ne támasszanak a gyakorlatban teljesíthetetlen követeléseket a mentesség igazolására és vegyék figyelembe a "vendégkönyv nyilvántartás" - kötelezettség előírásánál a személyi adatok ellenőrzésére vonatkozó hatályos rendeletet.
   
Rogán Antal (Fidesz-KDNP), V. kerületi polgármester szerdán jelentette be, hogy egységesítik az idegenforgalmi adó kivetési gyakorlatát a budapesti kerületek a fővárossal együttműködve,  ennek alapja a 4 százalékos adómérték lesz.
   
A 4 százalékos adómérték negyedét, vagyis 1 százalékot egy közös marketingalap létrehozására fordítják. Ennek az összege nagyságrendileg, az idei számokból kiindulva 700 millió forint, ezt a Magyar Turizmus Zrt., illetve az állam kiegészítené egy ugyanekkora összeggel, vagyis egy 1,4 milliárd forintos alap jöhet létre – ismertette a belvárosi polgármester szerdán.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés jövedeleme

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink