hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megkezdődött Győzike adócsalási pere

  • MTI

A Salgótarjáni Városi Bíróság hétfőn megkezdte Gáspár Győző és társai adócsalási perének tárgyalását. Gáspár Győzőt és feleségét 22,2 millió forintos adócsalással vádolják az RTL Klub Győzike-show című műsora kapcsán.

A tárgyaláson ismertetett vádirat szerint az RTL Klub nem a show-ban szereplő házaspárral, hanem egy Gáspár Győző által megjelölt gazdasági társasággal, Bangó Attila cégével kötött szerződést. Bangó ezzel a produkció névleges ügynöke lett, és elvállalta a színlelt szerződés megkötését. A szerződésben Bangó Attila lett a szerződő fél, a Gáspár házaspárt résztvevőként jelölték meg. Bangó Attila nem vett részt a produkcióban, így díjazás sem illette meg, a házaspár viszont nem szerepeltette adóköteles bevételét az adóbevallásban.
   
A vádirat szerint Gáspár Győző 2005-ben és 2006-ban 11,5 millió, a másodrendű vádlott Gáspárné Balla Beáta pedig 2006-ban 10,7 millió forint kárt okozott az adócsalással. A harmadrendű vádlottat, Bangó Attilát bűnsegédlettel vádolják, mert a házaspár az ő vállalkozásának közvetítésével vette fel a honoráriumot a színlelt szerződés alapján.
   
Gáspár Győző ügyvédje többször is hangsúlyozta: a "hiányos és pontatlan" vádiratból nem derül ki, hogyan került a pénz Bangótól Gáspárékhoz. Gáspár Győző pedig azt mondta: nem kapott pénzt Bangótól.
   
A hétfői tárgyaláson egyik vádlott sem mondta magát bűnösnek, és egyikük sem tett vallomást. Gáspár Győző és felesége nem tett vallomást a nyomozás során sem.
   
Bangó Attila - a tárgyaláson ismertetett - korábbi vallomása szerint az RTL-es kifizetésből alvállalkozóknak adott pénzt, de nem tudta őket megnevezni, és ehhez hétfőn sem volt hozzáfűznivalója.
   
Az ügyészség a vádirat elkészültekor az elcsalt összegnek megfelelő vagyonelkobzásra tett javaslatot, az elkövetők egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak.
   
A per tárgyalását hétfőn másodszor kezdte meg a bíróság, mivel szeptember 12-én Gáspár Győző egészségi okokra hivatkozva nem jelent meg. A bíró a nyilvános tárgyalás mellett döntött, noha Gáspár Győző szerette volna, ha a sajtó nincs jelen. Mint mondta, az újságírók jelenléte neki sem tesz jót, és a bíró szavait is kiforgatják majd. Kép- és hangfelvétel készítéséhez egyik vádlott sem járult hozzá.
   
A tárgyalás október 17-én folytatódik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő tárgyi eszköz beszerzés és támogatás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink