hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változások sora jön szeptember 1-gyel

  • adozona.hu

Szeptember 1-jétől, azaz e hét csütörtökétől egy sor fontos szabályozás lép hatályba. Kibővül az Ab, jön a chipsadó, büntetés fenyegeti a külföldi rendszámmal autózókat, változik az álláskeresési járadék és a közmunkáért adható legkisebb bér, megszűnik a szociális gáz- és távhőtámogatás, állami kézbe kerül a termékdíj-köteles hulladékokkal való gazdálkodás. Indul a tanyaprogram, jobban védik az üdülési jogot vásárlókat.

Szeptember elsejétől öt új bíró kapcsolódik be az Alkotmánybíróság munkájába, akiket június végén a kormánypártok jelöltjeként, titkos szavazáson kétharmados többséggel választott meg a parlament - írja a Napi Gazdaság.  Ez a kibővült testület dönt majd a nyugdíjpénztárak ügyében is.

Hatályba lép a népegészségügyi termékadóról szóló törvény, közkeletű nevén a chipsadó. Az adókötelezettség a következő élelmiszerekre vonatkozik:

•üdítőitalok (ha azok gyümölcstartalma nem éri el a 25 százalékot, hozzáadott cukortartalma pedig meghaladja az 8g cukor/100 ml mennyiséget)
•energiaitalok (olyan üdítőitalok, amelyek hozzáadott koffeintartalma meghaladja a 10mg koffein/100 ml mennyiséget)
előrecsomagolt cukrozott készítmények (ha cukortartalmuk meghaladja a 25 g cukor/100 g, csokoládék esetében a 40g cukor/100 g mennyiséget)
•sós rágcsálnivalók (snackek) (ha a sótartalmuk meghaladja az 1g só/100 g - kenyér és pékáru kivételével)
•ételízesítők (ha sótartalmuk meghaladja az 5g/100 g értéket, kivéve a mustár, a ketchup és az olyan, nem szárított, aprított vagy pépesített, sózott ételízesítő zöldség készítményt, amelynek sótartalma nem haladja meg a 15 gramm só/100 gramm mennyiséget).

Az adókötelezettség már az első értékesítésnél hatályba lép, ha ennek teljesítési helye Magyarországon történik.

A cikk folytatását olvassa el itt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Előleg áfarendezése

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink