hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkahelyteremtést a "futóhomokra épülő vudu gazdaságpolitika" akadályozza

  • MTI

Az LMP szerint a kiszolgáltatottság növelésével nem lehet munkahelyeket teremteni – mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András, miután a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) vezetőivel egyeztettek.

Az LMP frakcióvezetője hozzátette, habár a kormányoldal tagjai "egyre-másra hátrálnak ki" a tervezet mögül, ők mégis lényegesnek tartják azt, mert meglátásuk szerint az írás szorosan kapcsolódik a Széll Kálmán Tervből és a miniszterelnök megnyilvánulásaiból kirajzolódó elképzelésekhez. Orbán Viktor a "kaszárnyakapitalizmus kiépítésére törekszik" - fejtette ki, hozzátéve: a miniszterelnök úgy gondolja, hogy a felemelkedésnek az a záloga, ha a "versenyképesség oltárán feláldozza a munkavállalói jogokat".
   
Szerinte egy olyan országban, ahol nincs erős szakszervezeti mozgalom vagy ahol csorbítják az érdekképviseletek jogait, ott "le lehet írni szép dolgokat, de ezekből nagyon keveset lehet aprópénzre váltani".
   
A frakcióvezető kijelentette, hogy a tervezettel a kormány a munka világában ma is létező jogellenességet kívánja jogerőre emelni, legalizálnák azokat a munkavállalói intézkedéseket, amelyek korábban törvénytelenek voltak.
   
Leszögezte, az LMP nem hisz abban, hogy a munkahelyteremtés elképzelhető a kiszolgáltatottság növelésének  árán. Hozzátette, hogy a Munka törvénykönyvét jelenleg is "kicselezik" különböző munkáltatók, ezért a munkajogi rendszer nem gátja a munkahelyteremtésnek. Véleménye szerint azt elsősorban az egykulcsos adórendszer és a "futóhomokra épülő vudu gazdaságpolitika" akadályozza.
   
A frakcióvezető a jelenlegi devizahitel-krízis kapcsán emlékeztetett arra, hogy korábban a bankok előszeretettel nyújtottak hitelt az állami alkalmazottaknak. Megjegyezte, hogy a forinthitelek mögött egy állami kezességvállalás is található. Mint mondta, ez azért is lényeges, mert a magyar gazdaságot is fenyegető krízis "alapvetően húzhatja keresztül Orbán Viktor és Matolcsy György számításait" amellett, hogy százezrek egzisztenciája rendülhet meg.
   
Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke elmondta, egyetértettek abban, hogy a munkavállalói jogok korlátozása és a kollektív jogok "semmibevétele" milyen veszélyeket hordoz magában. Szavai szerint abban is egyetértés volt közöttük, hogy azok a nemzetközi szervezetek, amelyeknek Magyarország is tagja, elvárás szintjén megfogalmazzák a tagállamok felé, hogy a sokkal nagyobb anyagi erővel és apparátussal rendelkező munkáltatóval szemben a munkajogi törvényeknek a munkavállalókat kell védeniük.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink