hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfa és számlázási szabályok: változások, pontosítások

  • adozona.hu

Az általános forgalmi adót (áfa) ás a számlázási szabályokat érintő változásokról tartott előadást Farkas Alexandra, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) címzetes vezető főtanácsos a Conforg július 28-i konferenciáján.

A szakember beszélt többek között az eddig szokatlan Európai Unió jogi eszközéről, az áfa-szabályokban végrehajtási rendelettel bevezetett változtatásokról, s kitért arra is, hogy unió végrehajtási rendeletében foglaltakat minden hazai jogalkotási aktus nélkül kötelező alkalmazni, hiszen ezt az uniós belüli egységes jogalkalmazás végett adták ki.

Az előadáson a székhely és telephely fogalmak pontosítására is sor került, mert ennek jelentősége egyes szolgáltatások teljesítési helyénél játszik lényeges szerepet. Néhány szolgáltatás tartalmát és teljesítési helyét is szabatosan meghatározták. Kitért arra, hogy a célország közösségi beszerzés esetén akkor is adóztathat, ha a forrás országban levonták az adót.

Farkas Alexandra a számlázással kapcsolatos szabályokat ismertette. Pontosította, hogy mi nem adóztatható ügylet, illetve kitért az előadó az adóalap megállapítására, s áttekintette a devizás számlák sajátosságait is. Eladásában kiemelte a számla-korrekcióra vonatkozó gyakorlati szabályokat is, de szó volt a fordított adózás esetén követendő specialitásokról is.

Kenyeres Sándor
regisztrált okleveles adószakértő

 


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bejelentett részesedés végelszámolás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Jövedéki adó őcsg

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Önellenőrzött társasági adó könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink