hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Végelszámolás: 65 százalékkal több, mint tavaly

  • MTI

Júniusban és az első félévben egyaránt időszaki csúcsot döntött a felszámolások száma Magyarországon - közölte az Opten céginformációs szolgáltató keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az első félévben 9.500 céggel szemben indult felszámolási eljárás, míg júniusban 2.116 volt ezeknek a száma. Mindkét szám abszolút rekordnak számít - jelentette be Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Az adatok szerint a 11.778 cég megszűnését kezdeményezték végelszámolással, ami 65 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az Opten értékelése szerint ez utóbbi szám örvendetes, hiszen azt jelzi, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a cégbíróságok végre eljárnak azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem adják le időben előző évi mérlegeiket, ráadásul a végelszámolási folyamat végén az érintett cég nem marad a tartozási láncban.
   
A növekedéshez hozzájárult az úgynevezett másodlagos felszámolási folyamat is, amelynek kereteiben a bedőlő nagyobb vállalatok nehéz pénzügyi helyzetben lévő beszállítókat hagynak maguk után - értékelt a szakember.
   
Az Opten keddi adatközlése szerint a felszámolt cégek átlagos árbevétele az előző félévben 76,72 millió forint volt, ami kevesebb az előző év hasonló időszaki 84,25 millió forintnál. A szervezet szerint az idei év első félévében az egy-egy ágazatban felszámolt cégek aránya a gépjármű, építő- és agráriparban volt a legnagyobb.
   
Csorbai Hajnalka kiemelte: az év végére a felszámolások száma a 19 ezret, míg a végelszámolások száma a 25 ezret haladhatja meg és ezek a számok magas szinten stabilizálódhatnak. Ez kedvező folyamatot jelen, hiszen a magyar gazdaság méreteihez képest túl sok, 560 ezer társas vállalkozás működik és ezek 8 százalékának árbevétele haladja csak meg a 100 millió forintot - tette hozzá.
   
Az Opten tájékoztatása szerint a felszámolt cégek tulajdonosainak több mint fele azonnal visszatér egy saját céggel a gazdaságba. Reményét fejezte ki, hogy az év végére megszűnik a cégek számának növekedése. Az új cégek száma ugyanis tartósan közel kétszerese a felszámolt cégekének.
   
A társaság a nagy számú cégfelszámolások hosszú távú csökkentése érdekében a jogszabályi környezet, így a csődtörvény és a cégtörvény módosítását, az EU-források hatékonyabb felhasználását, az öngondoskodás erősítését és a személyes kapcsolatok alaposabb vizsgálatát javasolja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó tárgyi eszköz átvitele őcsg-be

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Áfakérdés sport szabadidő képzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink