hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi történik, ha a kormány végigviszi eredeti terveit?

  • MTI

A költségvetés a Széll Kálmán Tervben szereplő összeg akár másfél-kétszeresét takaríthatná meg a terv foglalkoztatási, munkaerőpiaci és nyugdíjintézkedéseiből, az azóta bejelentett kormányzati szándékok, illetve törvénytervezetek alapján a tervbe vett egyenlegjavulás alig fele várható - állítják a tavasszal alakult Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) kutatói.

Romhányi Balázs, az intézet vezetője, aki korábban a Költségvetési Tanács titkárságának főigazgatója volt, a KFIB keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: ha a korlátozott változat valósul meg, a költségvetési tervekben keletkező lyuk betömésére forrást kell találni. Elmondta: az említett területeken a most valószínűsíthető változtatásoktól várható nettó költségvetési megtakarítás számításaik szerint jövőre a célként megjelölt 288 milliárd forint helyett csupán 144 milliárd forint, 2013-ban pedig a remélt 342 milliárd forint helyett csupán 174 milliárd lesz.
   
A fenti módosított előrejelzésnél azzal számoltak, hogy a kormány a rokkantellátás felülvizsgálatából kihagyja az 57 éven felülieket, és általánosságban mégsem változtat a korengedményes és előrehozott nyugdíjak szabályozásán. A benyújtott törvényjavaslatnak megfelelően feltételezték azt is, hogy az álláskeresési járadék csökkentett összeggel, de 3 hónap helyett 6 hónapra jár (az utolsó változat ezt visszaállította az eredeti terv szerinti 3 hónapra).
   
Az eredetileg meghirdetett tervek végrehajtása a kormány által betervezettnél nagyobb megtakarítást hozna, de a mára reálisabbnak tűnő módosított változatban is csaknem 200 ezren szorulnának ki az eddigi ellátásokból, ennyivel növelve a később közmunkában foglalkoztatandók számát - mutatott rá Romhányi Balázs.
   
Az eredeti tervek végigvitele esetén számításaik szerint közel 400 ezer embert, a rokkantellátásukat vagy álláskeresési támogatásukat elvesztők mintegy 80 százalékát kellene közmunkában foglalkoztatni.
   
A munkanélküliség ennek ellenére is némileg emelkedne, mivel az a 60-70 ezer fő, aki ténylegesen el tudna helyezkedni, olyan munkavállalókat szorítana ki a piacról, akik egyébként találtak volna munkát. A korengedményes nyugdíj idejének kitolásából egyébként a tapasztalatok szerint nincs hasonló kiszorítási hatás, a fiatalok ettől be tudnak lépni ezekbe a munkaerőpiacra, jegyezte meg az igazgató.
   
A megnövekedő munkaerőkínálat várhatóan lenyomja a béreket is. A KFIB mintegy 0,8 százalékos bruttó bércsökkenéssel számolt, azért csak ennyivel, mert a minimálbér intézménye korlátozza a bércsökkenés lehetőségét - mondta Romhányi Balázs.
   
Az intézet számítása szerint a Széll Kálmán tervben, majd a konvergenciaprogramban a vonatkozó intézkedéseinek teljes megvalósítása jövőre a kormányzati célnál bő 100 milliárd forinttal többel, csaknem 400 milliárd forinttal javítaná a költségvetés egyenlegét, 2013-ban pedig a célba vett összeg közel másfélszeresét, nettó 691 milliárd forintot hozna.
   
A módosított változatban feltételezettek erősen mérséklik a várható egyenlegjavulást, ugyanis a foglalkoztatási, munkaerőpiaci és nyugdíjfronton várt költségvetési megtakarítás zömét éppen a rokkantellátás és az előrehozott nyugdíjak felülvizsgálata adja.
   
A rokkantellátásban részesülők mintegy 57 százaléka 57 év feletti, és ők kapják a teljes ilyen kifizetések 61 százalékát - mondta az intézet igazgató. Az ő ellátásuk változatlanul hagyása mintegy 180 milliárd forinttal mérsékli az egyenlegjavulást.
   
Az intézet számítása szerint a korengedményes és előrehozott nyugdíjba vonulás lehetőségének megszüntetése a jövő évtől, azaz nem visszamenő jelleggel, közvetlenül 2012-ban 164 milliárd forint, 2013-ban 233 milliárd forint állami kiadást takarítana meg. 
    
Romhányi Balázs hangsúlyozta, a vizsgálatnál a költségvetésre gyakorolt hatást, nem magukat az intézkedéseket értékelték.
   
Az áprilisban közzétett technikai kivetítéshez hasonlóan, a hatásvizsgálat a Költségvetési Tanács tavaly év végén megszüntetett titkárságának kidolgozott módszertana alapján, az ottani kutatók önkéntes munkájával készült.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mobiltelefonkészülék-vásárlási keret II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink