hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Húszmilliárdot várnak a hamburgeradótól

  • MTI

A népegészségügyi termékadóból összességében 20 milliárd forint bevétele származhat a költségvetésnek, a bevételt az egészséges életmód ösztönzésére lehetne majd fordítani - közölte Font Sándor (Fidesz), a törvényjavaslat egyik előterjesztője a számvevőszéki és költségvetési bizottság hétfői ülésén.

A népegészségügyi termékadóból összességében 20 milliárd forint bevétele származhat a költségvetésnek, a bevételt az egészséges életmód ösztönzésére lehetne majd fordítani - mondta Font Sándor (Fidesz), a törvényjavaslat egyik előterjesztője a számvevőszéki és költségvetési bizottság hétfői ülésén.


   
Font Sándor azt mondta, a javaslat része egy több lábon álló, a lakosság egészséges életmódra való ösztönzését szolgáló elképzeléscsomagnak. Jelezte, készül egy olyan jogszabálytervezet is, amely deklarálja majd a magyar élelmiszerek fogalmát. Kiemelte még: a javaslat célja, hogy a nemkívánatos termékeket gyártókat az egészségesebb termékek előállítására ösztönözzék.
   
Szöllősi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára leszögezte: a kormány támogatja a népegészségügyi termékadóról szóló javaslatot, amelynek benyújtása előtt négy négy minisztérium konzultált a tervezetről.
   
Az új adónemet szeptember 1-jétől öt termékcsoportra vetnék ki.
   
A javaslat szerint a cukrozott, és 25 százaléknál kevesebb gyümölcsöt tartalmazó üdítőitalok adója literenként 5 forint, a cukrot és koffeint is tartalmazó energiaitalok literenkénti adója viszont 250 forint lesz. A szilárd termékek közül az előrecsomagolt sütemények adója kilogrammonként 100 forint, a sós snackeké 200, míg az ételízesítőké 500 forint, ugyan csak kilogrammonként.
   
A bizottsági vitában a kormánypárti képviselők azt hangsúlyozták, tovább kell menni a most megkezdett úton, növelni kell az egészséges magyar élelmiszerek számát a boltok polcain.
   
Veres János (MSZP) szerint bár a javaslatot négy tárca készítette elő, mégis képviselők nyújtották be, hogy elkerüljék a szakmai szervezetekkel való konzultációt. Szerinte a javaslat "összetákolt", számos céget szorít ki a piacról, nem versenysemleges, abszurd, hogy a fogyasztókat adókivetéssel kívánják jobb belátásra bírni. Hozzátette: ezt a problémát komplexebb módon kell kezelni, a mostani javaslat ezt "primitív módon" teszi meg. Azt ajánlotta a kormányoldalnak, hogy vonja vissza a javaslatot.
   
Tukacs István (MSZP) is azt mondta, nem látni, hogy a törvényjavaslatnak az egészségmegőrzéshez mi köze van. Lenhardt Balázs (Jobbik) szintén úgy vélekedett, hogy a hazai piacra termelő cégeket sújtó extraadóval nem lehet elérni a kívánt hatást.
   
A kormány képviselője úgy reagált: nem egyes vállalatok, nem szakmai csoportok, hanem egyes termékek között kívánnak különbséget tenni. Font Sándor pedig arról beszélt, hogy a nemzetközi tapasztalatok szerint elérhető a kívánt eredmény, a javaslatot nem vonják vissza, fenntartják. Kiemelte: több termékcsoportot is vizsgáltak, ha kiderül, hogy működőképes a törvény, akkor bővülhet az adó alá vont termékkör.
   
A kormánypárti képviselők szavazatával a testület végül általános vitára alkalmasnak találta az előterjesztést.
   
A bizottsági ülés után Font Sándor az MTI-nek elmondta: az adóból idén 3-5 milliárd forint folyhat be a szaktárca szerint.
   
A bizottsági ülésen jelzett, készülő, új törvénytervezetről azt mondta: abban definiálni szeretnék, mit nevezünk magyar élelmiszernek. A javaslat notifikációs eljárásra kikerült az unióhoz, amely azt vizsgálja, az előterjesztést sért-e uniós jogszabályt - jelezte. Közölte: hamarosan lejár a vizsgálatra szabott határidő. Így - fűzte hozzá - a közeljövőben beterjeszthetik a jogszabálytervezetet, amelyben kimondják: a Magyarországon termelt és előállított élelmiszer-alapanyagból gyártott élelmiszereket lehet magyar élelmiszernek nevezni.
   
Font Sándor leszögezte: a törvény elfogadását követően meg lehet majd nevezni, hogy mit tekintünk magyar élelmiszernek, amelyben a nemkívánatos adalékanyagok jóval kisebb mértékben szerepelhetnek. Azt szeretnék majd elérni, hogy minél több ilyen jelzéssel ellátott magyar élelmiszert fogyasszanak a fogyasztók - emelte ki.
   
A népegészségügyi termékadó egy gondolkodás része - tette hozzá. A cél, hogy a természetes környezetben előállított, minél kevesebb nem odaillő anyagot tartalmazó élelmiszereket fogyasszák a fogyasztók, mert az "életükkel játszanak", ha erre nem figyelnek - mondta a fideszes képviselő.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő tárgyi eszköz beszerzés és támogatás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink