hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A NAV figyelmeztet: át kell állítani a pénztárgépeket

  • MTI

Az euró pénznem kezelésére alkalmas pénztárgépeket és taxamétereket használó adózóknak e készülékeken legkésőbb az év végéig át kell állíttatniuk az euró bevezetés technikai dátumát 2020. január 1-jére, ellenkező esetben a felhasználók számára használhatatlanná fognak válni - figyelmeztet az adóhatóság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett közlemény emlékeztet arra, hogy a készülékekben az euró bevezetése technikai dátumaként jelenleg 2013. január 1. van beprogramozva. Ez azt jelenti, hogy ezzel a nappal a készülék megkezdi az euró üzemmódra átállást, és blokkolja a forint-elszámolású működést, illetve 1 évvel korábban (tehát 2012. január 1-jén) már a felkészülési időszak szabályai szerint kezdhet működni.
   
Ahhoz, hogy a készülékek forint-elszámolású üzemmódban működhessenek tovább, át kell állítani őket egy vélelmezett átállási dátumra, amit a NAV 2020. január 1-jében, a felkészülési időszak kezdetét pedig ezzel összhangban egy évvel korábbi dátumban (2019. január 1-jében) határozta meg.
   
Az euró pénznem kezelésére alkalmas pénztárgépeket és taxamétereket használó adózók egy NAV-engedélyes szervizzel legkésőbb 2011. december 31-ig állíttassák át a dátumot - figyelmeztet az adóhatóság.
   
Amennyiben a használó nem intézkedik időben a dátum átállításáról, a készüléken az eredeti forint-elszámolási mód már csak adómemória cserével állítható vissza, aminek a költségei nagyságrendekkel nagyobbak lehetnek az átállítás időben történő elvégzésének költségeinél.
   
Az euró pénznem kezelésére alkalmas pénztárgépek és taxaméterek megtalálhatóak a NAV honlapján, pénztárgépek esetében az "Érvényes forgalmazási engedélyű pénztárgépek" mindegyike, továbbá a "Visszavont/lejárt forgalmazási engedélyű pénztárgépek" közül azok, amelyeknek a nevében szerepel az "EU" szó, a taxaméterek esetében az "Érvényes forgalmazási engedélyű taxaméterek" mindegyike.
   
Az euró bevezetés technikai dátuma átállításának tényét a szerviznek a pénztárgép, illetve a taxaméter naplójában rögzítenie kell.
   
A NAV felhívja a pénztárgépeket, taxamétereket forgalmazó, szervizelő, használó adózók figyelmét arra is, hogy 2010. július 1-jétől csak olyan pénztárgép, taxaméter típusjóváhagyása és forgalmazása engedélyezhető, ideértve a lejáró típus-jóváhagyási és forgalmazási engedély meghosszabbítását is, amely képes adóigazgatási azonosításra alkalmas nyugta adására olyan ügylet esetében is, ahol az ellenértéket euróban határozták meg.
   
A vonatkozó PM rendelet csak az érvényes forgalmazási engedélyű készülékek esetében engedi meg a felhasználónál újként való üzembe helyezést, valamint használt készülék esetében az adásvétel vagy bérbeadás útján másik használó részére történő értékesítést.
   
A rendelet még méltányossági alapon sem engedi meg a NAV számára, hogy a szabály alkalmazásától eltekintsen. Ezért az euró kezelésére nem alkalmas pénztárgépek, taxaméterek esetében sem a készülék forgalmazási engedélyének meghosszabbítására nincs lehetőség, sem arra, hogy átírását engedélyezzék másik használó részére - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj/versenykiírás és díjazás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink