hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A ma született cseh 73 évesen megy majd nyugdíjba

  • MTI

Kedden este jóváhagyta a cseh képviselőház az úgynevezett kis nyugdíjreformot, amely azzal számol, hogy a jövőben tovább emelkedik a nyugdíjkorhatár és októbertől megváltozik a nyugdíjak összegének kiszámítása a korábban többet keresők hasznára.

A kis nyugdíjreformot a szenátus ugyan elutasította, de az alsóházban a koalíciós többség felülvizsgálta és leszavazta a baloldali többségű felsőház döntését és módosító javaslatait. A törvénymódosítást még Václav Klaus államfőnek is alá kell írnia, de ő korábban jelezte, hogy a jobbközép kormány reformjait támogatja.
   
A nyugdíjkorhatár fokozatos emelését - több mint 70 évre - a cseh kormány a gazdasági helyzettel és a folyamatosan növekvő élethosszal magyarázza. A mostani törvénymódosítás az 1955 után született nőket és az 1965 után született férfiakat érinti. A két nem számára a nyugdíjkorhatár 2041-ben válik egyaránt 70 évvé. A korhatár emelkedése azonban nem áll meg. A vitában elhangzott, hogy a 2011-ben születettek e szabályok szerint 73 éves korban mehetnek majd nyugdíjba.
   
A hatályos szabályozás szerint jelenleg a nyugdíjkorhatár 67 év. A gyakorlatban azonban az emberek többsége korábban megy nyugdíjba, mert a régebbi 60 éves korhatárt csak fokozatosan emelik. A férfiaknál például évente két hónappal. A mai szabályozás szerint 67 éves korban azok mennének nyugdíjba, akik 1977-ben születtek.
   
Októbertől megváltozik a nyugdíjak összegének a kiszámítása is. Ennek előzménye egy alkotmánybírósági döntés. A testület ugyanis helyt adott annak a polgári beadványnak, amely kifogásolta, hogy a nyugdíjak összege szinte alig tükrözi a korábbi keresetek nagyságát. Az alkotmánybírósági döntés alapján a kormány javaslatára a parlament úgy módosította a nyugdíjtörvényt, hogy a reálkeresetek összege jobban fog tükröződni a nyugdíjak nagyságában.
   
A nyilvánosságra hozott adatok szerint a mai 2,26 millió nyugdíjas ötödének mintegy 2 százalékkal emelkedik a nyugdíja, tíz százaléknak nem változik, míg 70 százaléknak csökken, bár tény, hogy maximum 100 koronával, ami 1000 forintnak megfelelő összeg. A csökkenéseket a nyugdíjak valorizációja állítólag semlegesíteni fogja. A kis nyugdíjreformot is fokozatosan vezetik be, s teljes mértékben 2015 januárjától lesz érvényes. Ma Csehországban az öregségi átlagnyugdíj mintegy 10 500 korona havonta. 
   
A kis nyugdíjreformot az ellenzék és a szakszervezetek is elutasították, s egyik oka volt a múlt csütörtöki országos közlekedési sztrájknak.
   
A nyugdíjreform következő, még jóvá nem hagyott része a második magán nyugdíjpillér bevezetése. Ez a módosítás is még az idén a parlament elé kerül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztár miatti kiva-csökkentő tétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink