hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rendezett könyveléssel leplezett áfacsalás

  • adozona.hu

Az adóhatóság közel 230 millió forintnyi fizetési kötelezettséget – adóhiányt és szankciókat – állapított meg egy általános forgalmi adóval trükköző betéti társaságnál. Bár a bt. jogkövető szervezetnek tűnt a rendezett könyvelés és a hibátlanul kiállított bizonylatok alapján, mégsem volt rendben az ügylet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adóigazgatóság vizsgálata egy olyan láncolatot tárt fel, melynek célja az volt, hogy a külföldi áru magyarországi értékesítése utáni áfa megfizetését a lánc egyes elemeinek eltüntetésével elkerüljék - tudatta közleményében a NAV. A kérdéses áru egy nap alatt háromszor váltott gazdát.

A bizonylatok alapján úgy tűnt, hogy a láncolat közepén található betéti társaság a beszerzett árut egy budapesti nagykereskedő részére értékesítette. Ezzel szemben a revizorok megállapították, hogy az árut minden esetben a külföldi gyártótól közvetlenül a bt. megrendelőjéhez, a nagykereskedőhöz szállították. A szállítások valójában közbenső lerakások nélkül történtek, ellentétben az árut kísérő nemzetközi szállítási okmányok tartalmával. Bebizonyosodott tehát, hogy a bt. az árukat ténylegesen nem szerezte be, illetve valódi értékesítés nélkül számlázott a budapesti nagykereskedelmi társaságnak.

Hivatkozva arra, hogy a bizonylatok nem feleltek meg a valóságnak, a revizorok megállapították, hogy a betéti társaság jogosulatlanul vonta le az áru beszerzéséhez kapcsolódó általános forgalmi adót. Az adóbírság kiszabásán túl az ellenőrök adócsalás gyanúja miatt feljelentést is tettek, melyet a NAV pénzügyi nyomozói vizsgálnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mobiltelefonkészülék-vásárlási keret II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink