hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pert nyert az APEH: van-e a jogorvoslati lehetőség?

  • adozona.hu

Vagyonosodási vizsgálat során nem fogadta el az adóhatóság az ügyvéd által írt kölcsönszerződést. Mit tehet a vizsgálat alá vont személy? Olvasói kérdésre az Angyal József az Adózóna okleveles adószakértője válaszol.

A vagyonosodási vizsgálat során  bizonyos  összegek forrásának  magánszemélyek által adott kölcsönöket jelöltünk meg.  Ezekről a kölcsönökről  ügyvéd által írt kölcsönszerződésünk is van, melyet több tanú is aláírt. Mégsem fogadta el az adóhatóság.  Kérdés, hogy meg teheti-e ezt. Továbbá volt olyan kölcsönügyletünk melynél a hatóság azt állította, hogy az illetőnek nem volt erre forrása. Tette ezt annak ellenére, hogy az illető egy bírósági ítélettel igazolta, hogy a kölcsönadást megelőzően 10 nappal vett fel a szálájáról  50 millió forintot. A kölcsön összege egyébként 12 millió forint volt. Ezt sem fogadta el. Ez jogszerű volt? Az elsőfokú  bíróság a hatóságnak adott igazat, a másodfokra pedig már el sem mentünk, mivel nem bíztunk a bíróságokban, és nem akartuk az amúgy is tetemes összegeket újabb illetékekkel növelni. Van- e lehetőségünk így utólag valamilyen perújrafelvételt kérni?

A szakember számára nagyon beszédes tud lenni egy ilyen tényállás leírás. Az olvasó nagy valószínűséggel képviselő nélkül vagy ügyvéd képviselővel járt el.
- az okirati bizonyítékokat csak a becslést követően nyújtották be amikor már megfordult a bizonyítási teher.

A leírtak alapján már nincs esély jogorvoslati útra. Ha egy teljes bizonyító erejű magánokiratot a magánszemély a becslést megelőzően nyújt be, akkor az abban foglaltakkal szemben az ellenbizonyítás az adóhatóságot terheli. Ha a becslés után, akkor viszont már a magánszemélynek "vért kell izzadnia", hogy bizonyítsa az abban foglaltakat. Ennek fényében értelmezhetetlen az, hogy az "APEH nem fogadta el". Erre csak akkor van lehetősége ellenbizonyítás nélkül, ha későn lett benyújtva az okirat. Sajnos gyakori (rossz) tanács: "ne csináljunk semmit, várjuk meg mire jut az adóhivatal".  

Tanulság: az adóhatósági levél kézhez vételekor azonnal forduljunk adózás szakemberhez. Óvakodjunk az olyan képviselőtől, aki azzal akarja megnyerni ügyfele bizalmát, hogy "én az APEH-nál dolgoztam". Az okirati bizonyítékokat a tényállás tisztázási szakaszban kell benyújtani. A revizorok által feltett kérdésekre nem kötelező válaszolni, de ha valaki válaszol, akkor köteles igazat mondani.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magáncélú használat az üzemanyagszámlán – kóla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink