hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Atkári a budapesti adókivetésről: munkáltatókat terhelő adókat vezethetnek be

  • MTI/Adózóna

Atkári János szerint egyelőre kérdéses, milyen pénzügyi hatása lehet annak, ha a fővárosi önkormányzat saját adókat vet ki, de a Népszavának nyilatkozva a legvalószínűbbnek azt nevezte, hogy a lakosság helyett a munkáltatókat terhelő adót vezetnek be, amelyet a városi tömegközlekedés, a BKV fenntartására fordítanának.

A szerdai napilapban a főpolgármester pénzügyi főtanácsadója elképzelhetőnek nevezte, hogy több új közterhet is bevezetnek még ebben a ciklusban, ám azt szerinte még korai jósolni, ez képes-e érdemben növelni az adóbevételeket. (Az Adózóna témáról szóló cikkét: Adóötletelés a legfelsőbb szinteken: mi vár Budapestre?, olvassa el itt!)

„A Gazdasági Program jelenleg nem vállalkozhat többre, mint egy koncepció vázlat létrehozására, egyfajta „alapvetés”, a jövőbeni fejlesztés útját szegélyező „cölöpök” megfogalmazására, a jelen helyzet elemzése és a pénzügyi lehetőségek számbavétele alapján” – tudatta lapunkkal néhány nappal ezelőtt a főváros, amikor a tervezett új adónemek kapcsán érdeklődtünk a városvezetésnél.  Problémaként említették, hogy Budapestnek önálló adóbevétele nincsen, s bevételeinek fele a központi költségvetésből származik. A jelenlegi városvezetés úgy véli: a helyi adóknak a jelenleginél jóval nagyobb szerepet kell kapniuk, ez lehet a feltétele a városfejlesztésnek is.  Megkeresésünkre akkor azt is hangsúlyozták: a felvetett adónemek az „átlagpolgár” adóterhelését nem növelik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztár miatti kiva-csökkentő tétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink