hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A lengyel katonák aggódnak a nyugdíjreform miatt

  • MTI

Tömegesen kérik nyugdíjaztatásukat a lengyel hadsereg hivatásos tagjai, mivel tartanak a jövő évben életbe lépő nyugdíjreformtól, és aggódnak a katonai szolgálat stabilitásának hiánya miatt - írta hétfőn a Rzeczpospolita.

A lengyel napilap nem hivatalos értesülései szerint idén április végéig már mintegy 3 ezer hivatásos katona kérte nyugdíjaztatását, a tavalyi év egészében pedig számuk elérte a 6 és fél ezret, ami a legmagasabb érték a 90-es évek óta.
   
Felpanaszolják, hogy a külföldi missziókból visszatérve egyáltalán nem biztosított a hazai állásuk, ráadásul nincs lehetőség előremenetelre. Különösen érvényes ez a tiszthelyettesekre. Ezért a legtapasztaltabb katonák - különleges egységek kommandósai, pilóták, búvárok, ejtőernyősök vagy utászok - a külföldi misszióból hazatérve távozni akarnak a szolgálatból.
   
Májusban valóságos lavinája indult meg a nyugdíjazási kérelmeknek. Ennek oka, hogy a katonák számára féléves felmondási idő van érvényben, ezért már most kérik a nyugdíjaztatást, hogy a várhatóan a jövő év januárjában életbe lépő nyugdíjreform előtt távozhassanak a szolgálatból.
   
A jelenlegi szabályok szerint a katonák már 15 év szolgálati idő után, életkoruktól függetlenül korkedvezményes nyugdíjba mehetnek, és a nyugdíjuk összege az utolsó fizetés 45 százalékának felel meg. A kormány által javasolt reform értelmében legkorábban 25 évi szolgálat és csak 55. életévük betöltése után mehetnének nyugdíjba. A katonák érdekvédelmi szervezete azonban 20 évi szolgálati időhöz és az 50. életév betöltéséhez kötné a nyugdíjaztatást. A tárgyalások folyamatban vannak.
   
Ahhoz, hogy a hivatásosok teljes nyugdíjat, vagyis utolsó fizetésük 75 százalékát kapják meg, jelenleg több mint 28 évig kell szolgálniuk. Ezt az időt csökkenteni, illetve a nyugdíj összegét növelni lehet a különböző pótlékokkal, amelyeket a kommandósok, búvárok, pilóták, utászok és ejtőernyősök, valamint a külföldi missziókban szolgálatot teljesítő katonák kaphatnak. A kormány jövő év január elsejétől azonban a felére akarja csökkenteni ezeknek a pótlékoknak a többségét, ráadásul azt szeretné, hogy a nyugdíjnövekmény ne haladja meg a pótlékok összegének 10 százalékát - írta a Rzeczpospolita.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nagy összegű kölcsön

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink