hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

"A nyugdíjkassza nem a mindenkori kormány szabadon felhasználható pénzeszsákja"

  • MTI

Az LMP, egy kedden benyújtott országgyűlési határozati javaslatában azt kezdeményezi: a parlament szólítson fel három minisztériumot arra, hogy egy széles körű egyeztetés után dolgozzák ki a nyugdíjkoncepciót - írta közleményében Scheiring Gábor és Vágó Gábor. A párt elképzelései szerint a nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó javaslatot a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, a Belügyminisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak december 1-ig kellene beterjeszteni.

A közleményben úgy fogalmaznak, hogy az LMP szerint egy hosszútávon működő, a generációk közti szolidaritásra épülő nyugdíjrendszer "nem diktátumokkal, hanem széles körű társadalmi egyeztetéssel" alakítható ki. Véleményük szerint ehhez nem csak a Nyugdíjkerekasztallal, az érintett szakszervezetekkel, valamint civilekkel kell megegyezni, hanem a munkavállalókat képviselő szervezetekkel is. Hangsúlyozzák, hogy a nyugdíjazás szabályainak stabilitása, a fokozatos változtatás minden társadalmi csoport érdeke, és "előrébbvaló a rövid távú fiskális szempontoknál".
   
Arra is felhívják a figyelmet, hogy a visszaélések elleni küzdelem és a takarékosság jegyében a nyugdíjrendszer az utóbbi években számos költségcsökkentő és szigorító átalakításon esett át, de az LMP is úgy látja, hogy az fenntarthatósági és igazságossági szempontból további reformokra szorul.
   
A két képviselő kijelenti, hogy a "nyugdíjkassza azonban nem a mindenkori kormány szabadon felhasználható pénzeszsákja". Szavaik szerint ugyanis az Orbán-kormány a "pénzbehajtásra tett erőfeszítései közben megfeledkezik a szerzett jogok védelméről és a kiszámíthatóság biztosításáról". Hangot adnak annak a véleményüknek, hogy a kormány ötletelése miatt nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra.
   
Kijelentik azt is, hogy amíg az álláskeresők száma sokszorosan meghaladja a betölthető álláshelyekét, addig "mérhetetlen felelőtlenség többszázezer embert kilökni a nyugdíjrendszerből", mert így "megbélyegzett állampolgárként csak a segélyezettek táborát fogják gyarapítani". Hozzáteszik, hogy az LMP szerint egyébként a meglévő szabályok alkalmasak arra, hogy a visszaélőket kiszűrjék a rendszerből.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Víztakarékossági program

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink