hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őket küldené vissza dolgozni Lázár

  • MTI

Az elmúlt években nyugdíjba vonult, ám az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött, 57 év alatti rendőrökre, tűzoltókra, vám- és pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozik a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó fideszes kezdeményezésű alkotmánymódosítás - jelentette be Lázár János hétfőn. A politikus szerint a kormánynak meg kell szüntetnie a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes szolgálati nyugdíját. A frakcióvezető az 57 évesnél fiatalabb rokkantnyugdíjasokat is visszaküldené a munkaerőpiacra.

A Fidesz frakcióvezetője - aki Balsai István mellett maga is előterjesztője az alkotmánymódosításnak - napirend előtti felszólalásában, az Országgyűlésben azt mondta: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy évente több mint 50 milliárd forintot fordítson harmincezer életerős, munkaképes ember ellátására. Az országnak szüksége van erre a harmincezer emberre, mert hozzájárulhatnak az ország biztonságához - jelentette ki.
   
Hozzátette ugyanakkor, a hétvégén megjelent eltérő értelmezésekkel szemben bányászokra, vegyészekre, zenészekre nem vonatkozik indítványuk, amely szerinte egy diszkriminatív rendelkezést számol fel. Kitért arra is, azt fogják kezdeményezni, hogy a szolgálati nyugdíjban részesülő 57 éven felüliekre ne terjedjen ki a felülvizsgálat.
  
Lázár János a napirend előtti felszólalása után tartott sajtótájékoztatón azt mondta: céljuk, hogy a hatályos alkotmány tegye lehetővé, hogy a rendészeti dolgozók visszatérjenek a munkaerőpiacra, és az állam ajánljon nekik szolgálatot azért a pénzért cserébe, amit jelenleg kapnak. "Az mégsem normális dolog, hogy valaki 150 ezer forint nyugdíjat kapjon a mai világban negyvenegynéhány évesen, és ezért ne kelljen semmit se csinálnia, miközben egyébként egészséges, tettrekész, és munkájával hozzájárulhat az ország boldogulásához" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezeknek az embereknek 150 ezer forintot nem azért kell fizetni, hogy otthon maradjanak, és ne csináljanak semmit, hanem azért, hogy jöjjenek vissza dolgozni, és munkájukkal járuljanak hozzá a közbiztonság megerősítéséhez. Hozzáfűzte, mindenkinek az egészségügyi állapotának, a munkavégző képességének megfelelő munkát kell végeznie, és szerinte lehet is az állami szektorban annyi és olyan munkát találni, ami ezt biztosítja a volt rendvédelmi dolgozók számára. Arra viszont a kormánynak javaslatot kell tennie, mi lesz azokkal, akik visszautasítják a munkába való visszatérést; "több variáció elképzelhető" - jegyezte meg, közölve, hogy a kormánynak szerinte érdemes az egészségügyi alkalmassági kritériumok áttekintésére is figyelmet fordítania.
   
A kormány néhány héten belül döntést hoz nyugdíjkérdésben, és benyújtja a részletes szabályokat tartalmazó előterjesztéseket - közölte a frakcióvezető. A körülbelül tízezer érintett katona esetében még mérlegelés kérdése, hogy mit fog tenni a kabinet - fűzte hozzá.
   
Lázár János szerint a kabinetnek két lépést kell tennie: a most magas nyugdíjjal rendelkező, munkavégzésre alkalmas korban lévő volt rendőröket vissza kell hoznia a munka világába, és a jövőre nézve meg kell szüntetnie ezt a típusú korkedvezményes szolgálati nyugdíjat, helyette pedig normális fizetést kell biztosítania a rendőrök számára.
   
A rokkantnyugdíjakkal kapcsolatban megerősítette, minden rokkantnyugdíj-jogosultságot felülvizsgálnak, de az általános nyugdíjkorhatár előtt öt évvel lévők esetében végig kell gondolni, az érintetteknek milyen helye van a munkaerőpiacon, a jelenleg 57 évnél fiatalabb rokkantnyugdíjasokat viszont munkavégző képességüknek megfelelő módon munkavállalásra kell kérni.
   
Arra a kérdésre, miért nem várták meg az alkotmánymódosítással a szociális konzultáció eredményét, a frakcióvezető azt válaszolta: reméli, hogy a konzultáció eredménye még pozitívabban fogja befolyásolni a törvényhozást.
   
A rendvédelmi szakszervezetek tüntetésére úgy reagált, a békés demonstrációhoz Magyarországon mindenkinek alkotmányos joga van, viszont a kabinetnek a leghatározottabban, legkeményebben vissza kell utasítania azt, hogy az érdek-képviseleti vezetők, demonstrációszervezők azzal zsarolják a kormányt vagy a többségi társadalmat, hogy nem tudják e rendezvények békés jellegét biztosítani. Azokkal a szakszervezetekkel, amelyek nem képesek egy tüntetést békésen megszervezni, nincs mit tárgyalnia a kormánynak, az egyeztetések pedig ebben az esetben megszakadnak - tette hozzá.
   
Azzal kapcsolatban, hogy a KDNP képviselői is kivonultak a parlament alkotmányügyi bizottságának hétfői üléséről a nyugdíjvitában, Lázár János azt mondta, "demokráciában élünk, szabad parlament, véleménynyilvánítás szabadsága, minden lehetséges".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Előleg áfarendezése

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink