hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Százmilliós tartozásuk van a tatabányaiaknak

  • dr. Marosi Andrea

Egy év alatt kétszeresére nőtt az adósságkezelési eljárást kérő háztartások száma és a kezelt adósság mértéke Tatabányán, az összeg már meghaladja a százmillió forintot - tájékoztatta a szociális ügyekért felelős alpolgármester.

Tavaly áprilistól 452 kérelem érkezett be, és 392 emberrel kötöttek adósságkezelési megállapodást az iroda munkatársai. Az időszakban 388 megállapodást teljesítettek az ügyfelek, így az önkormányzat és az állam segítségével megszűntek közüzemi tartozásaik, mintegy 52 millió forint értékben - tette hozzá Bereznai Csaba (Fidesz). Minden második kérelmező távhődíjtartozás miatt kéri az eljárást, a százmilliós összeg 63 százalékával az önkormányzati tulajdonú Komtávhőnek tartoznak az ügyfelek. Ezen a területen egy év alatt száz százaléknál nagyobb volt a hátralékok növekedésének aránya.
   
Az adósságkezelési eljárást nyolc éve alkalmazta először az önkormányzat. A kimutatások szerint az igénylők 20-25 százaléka ismét segítségért folyamodik, mert újra hátralékot halmoz fel. A családsegítő szolgálat adósságkezelési csoportjának kimutatása szerint a szolgáltatást igénybe vevők között jelentősen, mintegy három és félszeresére nőtt az inaktívak száma, akik sem nyugdíjasnak, sem álláskeresőnek nem számítanak.
   
Adósságkezelési szolgáltatásban az a család részesülhet, amelynek közműdíjhátraléka együttesen nem haladja meg a 400 ezer forintot, és az a megelőző 18 hónapban keletkezett. A tartozás egynegyedét az adósnak kell fizetnie, 18 havi részletekben, míg 75 százalékát az önkormányzat fizeti, ezt azonban az államtól visszaigényelheti. A programban legalább három hónapos együttműködés után lehet részt venni, azaz a jelentkezőnek legalább ennyi ideig rendben kell fizetnie a számláit, ezután kötnek vele megállapodást. Az igénylők újabb hátralékot nem halmozhatnak fel, rendszeresen be kell mutatniuk a befizetett csekkeket, és adósságkezelési tanácsadáson kell részt venniük.


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mobiltelefonkészülék-vásárlási keret II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink