hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lázár: a kétkarú rablók nagy adóbevételt hozhatnak

  • MTI

Lázár János szerint átláthatónak és beazonosíthatónak kell lennie a játékgépiparnak, amelynek újraszabályozására készül a kormányoldal. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, vannak olyan fokozottan veszélyes helyzetben lévő társadalmi csoportok, amelyeknél meg kell akadályozni, hogy a szociális támogatás vagy a nyugdíj a család helyett a játékautomatákba, azok haszonszerzőihez vándoroljon.

"Ez a társadalmi célunk, és ebből nem nagyon tudunk engedni" - mondta szerdán a frakcióvezető, azt követően, hogy hétfőn a Fidesz-KDNP frakcióülése után bejelentette, a szerencsejáték-szabályozási rendszer teljes felülvizsgálatát kezdeményezi a kormánytöbbség. Mint akkor is mondta, komoly társadalmi kihívásnak tekintik - különösen a halmozottan hátrányos helyzetű térségekben - azt a játékgépipart, amely "állami kontroll nélkül veszi el az emberek pénzét, és fosztja meg az államot adóbevételektől". A pénznyerő automatákat üzemeltető vállalkozásokat tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Magyar Szerencsejáték Szövetség még aznap visszautasította Lázár János szerintük "téves" kijelentéseit.
   
A Fidesz frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján mindezzel kapcsolatban közölte, ahogyan az elmúlt időszakban többször, ebben az esetben is tudatosan vállaltak fel konfliktust a szerencsejáték-szövetség érdekelt partnereivel.
   
"Számunkra ez nem adóprobléma és nem szerencsejáték-szervezési probléma" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy például azoknak a vidékeknek a parlamenti képviselői, ahol az elmúlt hetek és hónapok eseményei súlyos gazdasági-társadalmi gondokat tettek az ország, a parlament asztalára, felhívták a figyelmet arra, hogy a szociális segélyek felhasználása, az alkoholizmus, a munkanélküliség, a kilátástalan szegénység és bizonyos szerencsejáték-típusok szoros összefüggésben vannak egymással.
   
A szabályozás hiányosságait Lázár János - mint mondta - elsősorban abban az értelemben látja problémának, "amikor a postás a szociális segélyt a kocsma ajtajában osztja ki, és a szociális segély vagy a nyugdíj eleve a játékgépbe vándorol, vagy netán még egy helyi uzsorás is közbeékelődik, és ő szedi be a nyugdíjat vagy a szociális segélyt, ami aztán az ő kezén keresztül megy bele a játékautomatába".
   
Az embereket nem védi meg semmi a kétkarú rablóktól, és az államnak igenis újra kell szabályoznia a szerencsejáték-piacot "az elmúlt húsz év összefonódásai után" - fűzte hozzá. Szólt arról is, hogy meggyőződésük szerint ebben nem 35 milliárd forintnyi, hanem jóval nagyobb adóbevétel lehetősége rejlik. Kiemelte a forgalom pontos mérésének fontosságát is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő tárgyi eszköz beszerzés és támogatás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink