hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amikor még Orbán is elutasította az egykulcsos adót

  • adozona.hu

A választások előtt Matolcsy Györggyel vitatkozva még Orbán Viktor is elutasította az egykulcsos adó bevezetését - írja Csillag István és Mihályi Péter az Élet és Irodalom legfrissebb számában megjelent írásukban.

Most, hogy márciusban az ország adófizető munkavállalói már második alkalommal kapták meg az új adórendszer szerint járó nettó keresetüket, a közvélemény kezdi megérteni, hogy mit is jelent az egykulcsos adó. A többség fel van háborodva, és a kormány is úgy tesz, mintha meg lenne lepve. Mintha nem számolták volna ki saját intézkedésük hatását, vagy ha kiszámolták, akkor legyintettek volna rá: úgyis emelkednek a nominális bérek, amelyek ellensúlyozzák az egykulcsos adó miatti keresetcsökkentést. Mintha hivatalos parancs érkezett volna arra, hogy dugják a homokba a fejüket, mintha tényleg elhitték volna, hogy az adócsökkentések nyomán senki sem fog rosszul járni. De nem ez történt. Az idén bevezetett egykulcsos szja-val a magas jövedelműek szűk csoportja nagyon jól járt, míg a közepes és alacsony jövedelműek keresete abszolút értékben is csökkent.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a kormányzó politikai elit nagyobbik része őszintén meg van lepve. Elhitték a saját maguk terjesztette propagandaszöveget, amit az elmúlt hat hónapban ismételgettek. Miként az a politikában lenni szokott, most is az történt, hogy a fideszes közvélemény is meg a média is már elfeledkezett arról, hogy a választások előtt Matolcsy Györggyel vitatkozva még Orbán Viktor is elutasította az egykulcsos adó bevezetését - vélhetően éppen a biztosan előre jelezhető negatív szociális következmények miatt, amelyek most bekövetkeztek.

Az Egy kulcs és más semmi című cikk folytatását olvassa el itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink