hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új adónem bevezetését tervezi az önkormányzat

  • MTI

Várhatóan még márciusban megalkotja a jászladányi önkormányzat azt a rendeletet, mely szerint új adónemet vezetnek be a szúnyogirtáshoz, a kóbor ebek befogásához és a parlagfű-mentesítéshez szükséges pénzügyi források előteremtésére.

Dankó István (független), a település polgármestere elmondta: a képviselő-testület februári ülésén született meg az elvi döntés, amelyet nemrégiben egy falugyűlésen ismertettek a lakosokkal. A fórumon a mintegy hatezres lélekszámú nagyközségben élőknek mindössze az egy százaléka jelent meg. S bár ott többen kifejtették, hogy a magánszemélyek kommunális adójának bevezetése tovább nehezíti a megélhetésüket, abban egyetértettek, hogy ezekre a célokra mindenképpen áldoznia kell Jászladánynak - tette hozzá a polgármester, aki cáfolta azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint az elképzelés megvalósítását komoly lakossági felháborodás kísérné a községben.

Dankó hangsúlyozta: kezdeményezésük korántsem példa nélküli Magyarországon, s az önkormányzat rákényszerült erre a lépésre, hiszen állami támogatásra nem számíthat e feladatok megoldásához. 

Az előreláthatólag március utolsó napján megszülető rendelet olyan mértékű adóterhet - ingatlanonként évente 3000 forintot – jelent majd, amely minden család számára megfizethető. Ráadásul mivel a rendelet a tervek szerint csak július 1-jével lép életbe, 2011-ben csak a fenti összeg felét kell befizetniük az ingatlantulajdonosoknak – tette hozzá a településvezető. 

Kitért arra, hogy a jogszabály hatályba lépése előtt a helyhatóság saját forrásból elvégeztet egy szúnyogirtást. A légi kémiai kezelések ára a község mintegy 440 hektáros belterületére vetítve alkalmanként nyolcszázezer és egymillió forint között van. A polgármester kiemelte, hogy az idén a környék nagy kiterjedésű, tavasztól őszig szúnyogtenyészetként működő belvízfoltjai miatt valószínűleg a szokásosnál is több gyérítésre volna szükség, különös tekintettel a vérszívók által az utóbbi években egyre gyakrabban terjesztett fertőzésekre. 

Az új adónemtől remélt bevételekről szólva Dankó István közölte: a szemétszállítási díj 80 százalékos befizetési moráljával számolva egy teljes évben körülbelül 5 millió forint folyhat be ebből a forrásból. Az összegnek azonban csak egy részét - 2 millió forintot - különítenék el két szúnyogirtás elvégeztetésére. Hasonló összeget szánnának a településen rendkívül elszaporodott kóbor, illetve oltatlan, a járókelőket veszélyeztető kutyák befogására - számuk becslések szerint 300-ra tehető -, a maradék pénzt pedig az allergiások számára elengedhetetlen parlagfű-mentesítésre fordítanák.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magáncélú használat az üzemanyagszámlán – kóla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink