hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bankadó: a fogyasztóvédők a PSZÁF-tól kérnének segítséget

  • MTI

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez fordul a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ), mert a beérkező panaszok szerint egy magyarországi bank a fogyasztók hátrányára kezdeményezte lakossági- és bankkártya kondícióinak, valamint a számlacsomagokra vonatkozóan megkötött szerződéseinek módosítását.

A szövetség azért keresi meg a felügyeletet, hogy az vizsgálja meg, a bank fenti magatartása megfelel-e a vonatkozó törvényi előírásoknak.

Binder István, a felügyelet szóvivője az MTI-nek azt mondta, még nem kapták kézhez a FEOSZ levelét. Hozzátette: a változtatásoknak több oka is lehet, elképzelhető, hogy például egy bank inflációs költségeket érvényesít. Úgy fogalmazott: alaposabb tanulmány, egyértelmű háttérvizsgálat nélkül felelőtlen kijelentés is lehet a változtatást egyértelműen a bankadó áthárításával indokolni. A szóvivő elmondta, hogy a felügyelet vizsgálata szerint tavaly a második félévben az ügyfelek széles körét illető kimagasló mértékű és trendszerű áremelés a lakossági piac jelentős pénzügyi szolgáltatóinál nem történt. Binder István emlékeztetett arra, hogy a törvényi szigorítás következtében mind az egyoldalú szerződésmódosításról szóló előzetes ügyféltájékoztatás, mind pedig a végrehajtás esetében a bankok lehetőségei korlátozottabbak.
   
A FEOSZ keddi közleménye szerint sok fogyasztó jelezte, hogy a bank levélben hívta fel a figyelmüket a romló feltételekre és kedvezőtlen módosításokra, amelyek a szerződési feltételek széles körét érintik. Emelkedik a lakossági bank- és hitelkártyák éves-, valamint kibocsátási díja, illetve annak költsége is, ha valaki sürgősségi kártyagyártást igényel. Szintén többet kell fizetnünk majd, ha a készpénzfelvétel ATM-ből történik. Emelkedik a havi számlavezetési díj, illetve több költséggel jár, ha eseti átutalási megbízást ad az ügyfél a bank számára, és igaz ez a deviza átutalások teljesítésére is. Ugyanígy emelkedik a forintszámláról történő forintkifizetéssel járó pénztári műveletek díja is - írták a fogyasztóvédők.
   
A tervezett módosítások a fogyasztó részéről csak akkor minősülnek elfogadottnak, ha a változtatások hatálybalépése előtt nem nyilatkozik a bank felé arról, hogy azokat nem fogadja el - hívta fel a figyelmet a FEOSZ. Így a kedvezőtlen módosítások hatályba lépése előtti napig a fogyasztó jogosult a bankszámla- és a bankkártya-szerződés azonnali felmondására. Ez esetben a felmondás nem kerül semmibe, tehát mentes bármilyen díjtól, költségtől, illetve egyéb fizetési kötelezettségtől, az esetlegesen fennálló tartozást azonban természetesen meg kell azonban fizetni.
   
"Mivel várhatóan több bank is követni fogja a fenti példát, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége felhívja a pénzügyi szervezetek figyelmét arra, hogy ne hárítsák át indokolatlanul a fenti költségeket a fogyasztókra. Ezen kívül, ha bármelyik banki ügyfél úgy tapasztalja, hogy nem tájékoztatták őt megfelelően az általános szerződési feltételek kedvezőtlen változásáról, illetve nem hívták fel figyelmét felmondási jogának gyakorlására, forduljon bejelentéssel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez" - hívja fel a figyelmet a szövetség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási hitelkamat plusz kamatlábcsere-ügylet

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Mulasztási bírság jogkövetkezménye

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ösztöndíj/versenykiírás és díjazás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink