hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új kritériumhoz kötik a gyest

  • MTI

A családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekgondozási segélyt csak magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár kaphat. Ez olvasható a nemzetpolitikai államtitkárság közleményében.

Az államtitkárság azt követően adott ki tájékoztatót, hogy a napokban több sajtóorgánumban is megjelent: Kiss István, az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) alelnöke szerint a magyar kormánynak gyereknevelési támogatást kellene ezentúl biztosítania azoknak is, akik könnyített honosítási eljárással szerzik meg a magyar állampolgárságot. A Krónika című kolozsvári napilap honlapján szerdán közzétett cikk szerint Kiss István javaslatát a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) művelődési és oktatási bizottságának legutóbbi, január 17-i budapesti ülésén terjesztette elő.

Mint az államtitkárság kiemelte: a gyermekgondozási segély adókból finanszírozott ellátás, amelynek szabályait a családok támogatásáról szóló törvény tartalmazza. A törvény szerint az ellátásokra (köztük a gyermekgondozási segélyre) a jogosultság megszerzéséhez magyarországi lakóhely szükséges. Amennyiben egy magyar állampolgár nem Magyarországon lakik, akkor az európai uniós tagállamokba távozása esetén az európai uniós szabályok határozzák meg, hogy mely tagállamok nyújtják a családtámogatásokat. Ha több mint 3 hónapra távozik más országba, a magyar családtámogatási ellátás nem jár - írta közleményében az államtitkárság.

A gyermekgondozási díjjal (gyed) kapcsolatban kiemelték: az az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott, biztosítási elven működő ellátás, amelyre a jogosultságot a járulékfizetés alapozza meg. A gyedet a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997-es törvény szabályozza. Ahhoz, hogy a gyedre való jogosultságot megszerezze a szülő, legalább 365 nap biztosítási idővel kell rendelkeznie, és a szülés időpontjában Magyarországon biztosítottnak kell lennie, illetve jogosult akkor is, ha a biztosítása a gyedet megelőző ellátás, a terhességi gyermekágyi segély igénybevétele alatt szűnt meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pedagógus szabadságának számítása gyed után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Önkormányzati bevételek

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Telephely az iparűzési adóban

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink