hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjpénztári átlépők : ingyenesen helyezi letétbe jogfenntartó nyilatkozatait a VDSZ

  • MTI

Bárkitől átveszi és ingyen helyezi ügyvédi letétbe a vegyipari szakszervezet (VDSZ) azokat a jogfenntartó nyilatkozatokat, amelyek rögzítik, hogy annak aláírója a "pénztári törvény hatására, vagyis kényszerből került vissza" az állami nyugdíjrendszerbe – jelentette be közleményben a VDSZ elnöke.

A nyilatkozat a VDSZ szerint az eredeti állapot megtartásának biztosítéka arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság helyt ad a szervezet beadványának, s megsemmisíti, vagy hatályon kívül helyezi a pénztári törvényt. A "kényszerről és a jogfenntartási szándékról" január 31-ig lehet csak nyilatkozni, a szükséges dokumentumokat a VDSZ honlapjáról is le lehet tölteni - áll a közleményben.
   
Arra emlékeztetnek, hogy több jogász állásfoglalása szerint ez a jogfenntartó nyilatkozat biztosíthatja a pénztári tagság folytonosságát arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság, többek között a vegyipari szakszervezet (VDSZ) beadványának hatására megsemmisíti, vagy hatályon kívül helyezi a törvényt. A jognyilatkozatokat a szervezet honlapjáról is le lehet tölteni, a pontosan és olvashatóan kitöltött nyomtatványokat a szakszervezet a 1068 Budapest, Benczúr utca 45. címre postán, vagy személyesen várja, de január 31-ig minden tagszervezeténél is elfogadja.
   
A jogfenntartó nyilatkozat megtételét a Stabilitás Pénztárszövetség ajánlotta azoknak, "akik az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés mellett döntenek, azonban, ha valóban szabad választásra lenne lehetőségük, nem ezt a kényszerű döntést hozták volna meg". Aláírója a nyilatkozatban kijelenti, hogy a nyugdíjrendszerbe visszalépése  kifejezetten a jogszabályi korlátozásra figyelemmel történt, és ara az esetre, ha az Alkotmánybíróság vagy bármely más szervezet hatályon kívül helyezné, vagy megsemmisítené a rendelkezést, jogfenntartással él, és magán-nyugdíjpénztári tagságát a jövőre nézve fenn kívánja tartani.
   
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) azonban több szempontból sem ajánlotta a nyilatkozat megtételét, és a magán-nyugdíjpénztári tagságukat fenntartók számára a gyorsabb ügyintézés érdekében a általa előkészített nyilatkozat alkalmazását javasolta.
   
Az ONYF a honlapján múlt pénteken nyilvánosságra hozott közleményében hangsúlyozta: a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek jogszabályban meghatározott feladata kizárólag a magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartásáról szóló személyes nyilatkozat-tételek fogadása és eljuttatása az érintett magánnyugdíjpénztárhoz. Egyben hozzáteszi: nem tart nyilván és nem továbbít, illetve semmilyen eljárásban nem fog felhasználni olyan adatokat, dokumentumokat, amelyek az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők döntésének körülményeivel, okaival vagy jogfenntartásával kapcsolatosak.
   
Az ONYF álláspontja szerint a hatályos rendelkezések szerint ez a jogfenntartó nyilatkozat nem alkalmas a magán-nyugdíjpénztári tagság jövőbeni "helyreállítására". Ezért az ONYF szerint megtévesztő és félrevezető tájékoztatást ad a Stabilitás Pénztárszövetség, amikor arra hívja fel a tagságukat megszüntető személyeket, hogy lehetséges "igényérvényesítés esetére" az ONYF-hez kell megküldeni a jogfenntartó nyilatkozatukat.
   
Kétségtelen tény - jegyzi meg a főigazgatóság közleményében -, hogy a jogszabályok a nyilatkozat megtételére formakényszert nem írnak elő, a pénztárszövetség által javasolt nyilatkozat alkalmazását mégsem javasolja az ONYF, mert az abban feltüntetett adóazonosító jel olyan adat, amit a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek törvényi felhatalmazás hiányában csak az ügyfél írásbeli - jelen esetben jegyzőkönyvben rögzítésre kerülő - felhatalmazása esetén kezelhetnek. Ezzel pedig a nyilatkozat-tételi eljárás hosszadalmasabbá válik - mutatnak rá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pályázat, áfa-visszaigénylés

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Előlegszámla EU-ból

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

OSS rendszer és a különbözeti adózás

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink