hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Évközben nem jár családi kedvezmény egyéni vállalkozóknak, ügyvezetőknek - új módosítás

  • adozona.hu

Az adóelőleg megállapítás szabályain alig észrevehető módon finomítottak, mégis százezrek esnek el a családi adózás egyetlen elemének évközi alkalmazásától.

A kifizető vagy munkáltató? Az adózási fogalmakban járatlanok számára mindkét fogalom zavaros. Egyrészt elég nehéz felfogni azt, hogy mit fizet ki az egyéni vállalkozó a kivétjénél, amikor nem fizet ki magának semmit, másrészt a munkáltató sem fogalma is jóval bővebb, mint amit a kifejezés jelenthetne.

A munkáltató fogalmába azon intézmények, szervek, gazdálkodók tartoznak bele a személyi jövedelemadó előlegének megállapítása kapcsán, amelyek bért fizetnek ki, de kifejezetten ide tartozik még az a társas vállalkozást, ahol a közreműködik a tag és díjazást is kap. A bér fogalma se kézenfekvő, itt is vannak célszerűen ide sorolt elemek, mint például a társadalombiztosítási pénzbeli ellátások, magyarul a táppénz, a GYED és a terhességi-gyermekágyi segély kifizetései is. Munkáltatói minőségben van tehát a társas vállalkozó önmagával szemben, de ugyanilyen státusz vonatkozik a egészségbiztosítási pénztárakra is.

A munkáltatói szerepkör miatt akár a tagi díjazásra, akár a táppénzre vonatkozóan is lehet kérni a családi kedvezmény érvényesítését, amire tapasztalataink szerint az OEP központjában még nincsenek felkészülve. A problémát általában a házastárs, élettárs, vagyis a másik munkáltatón keresztüli nyilatkozattétel okozza, hiszen a rendszer igyekszik kizárni azt, hogy valaki a megosztással több kedvezményt érvényesítsen, mint amire jogalapja van. Bár a törvény automata bírságot is tartalmaz a körülményekről megfeledkező dolgozók számára, mégis a nyilatkozatoltatással már menet közben előzhetőek meg a visszaélések.

Az új szabályok azonban megváltoztattak egy apróságnak tűnő elemet az adóelőleg előírásai között! 2011-től immár nem a jóval tágabb fogalmi körben lévő kifizetőnél, hanem a munkáltatónál lehet csak megosztással családi kedvezményt érvényesíteni, ráadásul, ahol nincs munkáltató, ott megosztás nélkül se lehet kedvezményt érvényesíteni.

A törvény munkáltatói fogalmából pedig ki van zárva az egyéni vállalkozó, az egyéni ügyvéd, az egyéni, vagy szabadfoglalkozású orvos, állatorvos, a közjegyző, az önálló bírósági végrehajtó, stb., de a választott tisztségviselő is, ha a javadalmazása nem bér. Márpedig a kivét, a tiszteletdíj, a díjazás nem sorolható a bér kategóriájába, így nemcsak az adójóváírás, de a családi kedvezmény se érvényesíthető rá év közben. A családi kedvezmény esetében ugyan év végén az adóbevallásban megnyílik a megosztás, de ott, ahol ezáltal alakul ki jelentős visszaigénylés, ott az adóhatóság ellenőrzést, indokolt esetben pedig akár vagyonosodási vizsgálatot is indíthat.

Elemi érdeke lenne tehát a „csak” kifizetői körben tevékenykedőnek, hogy a nagymértékű, akár gyermekenként 33 ezer forintnyi kedvezményt idejében érvényesítsék, az állam mégis kizárja őket ebből, jelentős év végi többletadminisztrációt és kockázatot okozva a számukra.

Az adózási szabályokat változtató saláta törvény indoklásában csupán ennyi olvasható a rendelkezésről: „A családi kedvezmény megosztásáról tett adóelőleg-nyilatkozat szabályai kis mértékben módosultak, érdemben nem változtak.”

Megkerestük az adóhatóságot, hogy a széles kört érintő módosítást hogyan kezelnék, de ezidáig nem kaptunk választ.

Ruszin Zsolt
MKOE alelnök

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenes szolgáltatás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Nyugdíj előtti kiléptetés - mikor?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Egyéni vállalkozás törlése, eltiltás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink