hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyelőre nem csökken a benzin jövedéki adója ás áfája

  • MTI

A gazdasági tárca és a kormányszóvivő azt mondta: a kormány egyelőre nem tervezi az üzemanyagárak jövedéki adójának, illetve áfa-tartalmának csökkentését.

Hétfőn az MTI piaci forrásokból származó értesülés alapján azt közölte, hogy emeli bruttó 3-3 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., s ezzel újabb történelmi csúcsra nőnek az árak: a benzin átlagára 363-364 forintra emelkedik, a gázolajé pedig 354 forintra.

Az MTI azon megkeresésére, hogy tervezi-e a Nemzetgazdasági Minisztérium az üzemanyagok jövedéki adójának mérséklését, esetleg dolgoznak-e ki más megoldást, hogy ne emelkedjen tovább a benzin és a gázolaj ára, a tárca sajtóosztálya azt közölte: "a kormány eddigi törvényjavaslataiban nem változtatott az üzemanyagok jövedéki adójának a mértékén. A jövedéki adó utolsó emeléséről még az előző kormány döntött 2010. január 1-jével".

A Fidesz-KDNP kormány azonban az árufuvarozók és a személyszállítást végzők megsegítése érdekében létrehozta a kereskedelmi gázolaj intézményét. Ezzel az intézkedésével lehetővé tette az érintett szektorok részére a kereskedelmi gázolaj utáni részleges jövedéki adó-visszaigénylést, literenként 6,50 forint mértékben - tették hozzá.

Nagy Anna kormányszóvivő az MTI-nek a téma kapcsán azt mondta, nincs napirenden újabb adóváltozás a már bejelentetteken túl. Az idei adócsökkentéseknek két fő csapásiránya van: az egykulcsos, családi adórendszer és ehhez kapcsolódóan a családi adókedvezmény bevezetése, valamint a vállalkozások támogatása a társasági adó 19-ről 10 százalékra történt csökkentésével. Ezzel a két intézkedéssel 600-700 milliárd forinttal több marad a lakosságnál és a vállalkozásoknál - közölte.

A szocialisták az üzemanyagok árának csökkentésére szólították fel a kormányt. Hétfői sajtótájékoztatójukon úgy értékelték: a kormány tehet a benzinárak növekedéséről, a drágulást az olajár nem indokolja, az annak a következménye, hogy a forint gyengült a dollárhoz képest. Az MSZP emlékeztette a kormányt, hogy néhány hónapja ellenzékből még azt állították, az ország vezetőinek van lehetősége az üzemanyagárak csökkentésére, csak akarniuk kell.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj/versenykiírás és díjazás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink