hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Visszaszerezhető 30 millió forint "jogtalanul" elvont áfa az adóhatóságtól?

  • adozona.hu

Ha nem követett el a cég adócsalást, vissza tudja-e szerezni a szerinte jogtalanul elvont áfát az APEH-tól? Olvasói kérdésre Angyal József, az Adózóna okleveles adószakértője válaszol.

Adójogszabályi tanácsadásra van szükségem,ebben kérem segítségüket. 2005 évben a férjem és az én tulajdonomban lévő cég felszámolás alá került. Az APEH tevékenységzáró ellenőrzése 2003.01-2005.10.17.-ig( felszámolás kezdő időpontja) tartó időszakot ölelt fel. A fenti időszakra 60 millió forint társasági adóhiányt és 12 millió forint áfahiányt állapított meg. A megállapításokat becslési eljárással tette. A cégnek visszaigényelhető ÁFÁ-ja volt 30 millió forint a felszámolás kezdetekor, majd ezt a határozatok jogerőre emelkedése után (melyről én nem tudtam és a felszámoló nem fellebbezett meg) 0 forintra módosította az APEH. 2001-2005 évekre vagyonosodási vizsgálatot is lefolytattak ellenem, melynek szintén becslési eljárással megállapított adóhiány mértéke 50 millió forint lett. A vagyonosodási vizsgálatot 100 millió forintos nagyságrendű tagi hitel nyújtásom miatt indították.1980 óta foglalkozom mezőgazdasági termeléssel,de hiába hivatkoztam a vizsgált időszak előtti 20 év megszerzett jövedelmeire,mivel ezt hitelt érdemlően nem tudtam bizonyítani. Az APEH határozatát bíróságon,majd a Legfelsőbb Bíróságon is próbáltam megtámadni ,eredménytelenül. Majd azAPEH 2009.évben feljelentést tett a VPOP-nál adócsalás miatt ellenem.

A céges vizsgálat alapján az APEH ismét feljelentett adócsalás miatt. A nyomozás lezárult és vádemelésre az ügyészségnek átadta. Az ügyészség a cégben becsült adóhiány miatt nem vádolt meg.Azonban az szja-ban  megállapított adóhiány miatt magánokirathamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt vádolnak. A büntetőeljárás  folyamán előkerültek a cégnél vezetett nem hivatalos iratok,melyek bizonyítják,hogy számla nélküli értékesítések történtek 2001-2003 években részlegesen,majd 2003 .01.01-től szinte teljes terjedelemben a felszámolás napjáig. Ez a nem hivatalos könyvelés egyértelműen mutatja,hogy a számla nélküli értékesítések bevételeit  vagy számlázott (hivatalos) költségekre fordítottuk vagy a cég bankszámlájára fizettük be. Mivel könyveléstechnikailag a pénz betéteket tagi hitelként könyveltük,ezért látszik úgy ,hogy magánemberként adtam a cégnek tagi hitelt, holott ez a fent említett számla nélküli eladások cégben történő felhasználása volt.

Kérdésem:

Az ügyészség szerint a cég nem követett el adócsalást. Visszaszerezhető-e az APEH-tól a 30 millió forint jogtalanul elvont áfa?  Magánokirathamisítás és a számviteli fegyelem megsértése miatt vagyok vádolható. Ez a feltételezésem megállja-e a helyét?

Válasz:

Nem szerezhető vissza a 30 milliós áfa, mert az adóellenőrzés azt állapította meg becsléssel, hogy volt fizetendő áfa is, így jogosulatlan az áfa visszaigénylés.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartósan beteg munkavállaló végkielégítése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Német állampolgár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink