hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Óriási adóbevételtől esett el az állam a szabad pálinkafőzés miatt

  • lapszemle

Milliárdokat bukott a tavaly évközben bevezetett adómentességen az állami költségvetés.Töredékére esett vissza ugyanis a bérfőzésből származó bevétel. Az ágazati érdekszövetség lobbizása eredményeként idén nem emelkedik a szeszes italok jövedéki adója.

Tavaly az emelt jövedéki adó ellenére sem érte el a jövedéki adóbevétel a korábbi évek szintjét. További nominális adóbevétel-csökkenéssel kellett volna számolni a gyártók szerint, ha a kormányzat emelte volna az adóterhet, írja az Élelmiszer Magazin internetes oldala. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint tavaly az egyéb termékek jövedéki adója elnevezésű számlára – amelyre az alkoholtermékek mellett a sör, a köztes alkoholtermékek, a pezsgő után befizetett jövedéki adókat utalja az érintett 220 gazdálkodó (belföldi előállító, tagállami kereskedő és importőr) – mintegy 83 milliárd forint érkezett.

A szabad pálinkafőzés bevezetése után – tekintettel arra, hogy a bérfőzésben előállított pálinka esetében háztartásonként legfeljebb évi 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni – a 2009. év azonos időszakához képest hozzávetőleg négy százalékára esett a bérfőzésből származó adóbevétel –  mondta a lapnak Suller Attila, a NAV vám és jövedéki szóvivője. Az idei bevételi előirányzatokról egyelőre nincs pontosabb adat, mivel a nemzetgazdasági tárcánál még csak most folyik a bevételi tervek egyeztetése. A NAV adatai szerint tavaly mindössze 2,8 milliárd forint volt az ebből származó bevétel, amelynek túlnyomó része még az első félévben, a magánfőzés szeptemberi bevezetése előtt folyt be a költségvetésbe. (A vámhivatal honlapján elérhető jövedéki hírlevél tanúsága szerint az első háromnegyed évben bérfőzési szeszadó címen 2,7 milliárd forintot fizettek meg a szeszfőzdéken keresztül.) A korábbi években átlagosan nyolcmilliárd forint bevétele származott a költségvetésnek a lakossági pálinkafőzésből, 2010-ben azonban a házi főzés legalizálásával jókora összegtől esett el az állam.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mobiltelefonkészülék-vásárlási keret II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink