hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóoptimalizálás és tartós befektetés

  • Ecoline

A hosszú távú szemlélet nem igazán jellemző a magyar lakosságra, az adómegtakarítás, a befektetések hozamának optimalizálása azonban általában igen hatékony motiváló erő. Az állítást megfelelőképp alátámasztja a 2010-től bevezetett Tartós Befektetési Szerződések (TBSZ) fogadtatása: az Ecoline által megkérdezett bankok és befektetési szolgáltatók nyilatkozatai alapján a vártnál is többen érdeklődtek a lehetőség iránt.

A 2010-es esztendőtől a tőkepiaci ügyletek adózását illetően számottevő könnyítéseket vezettek be Magyarországon, s megteremtették a lehetőséget arra, hogy a hosszú távú befektetések hozama (kamat, árfolyamnyereség, osztalék) után járó adót részben (3 év után) vagy teljes egészében (5 év után) megtakarítsák a tulajdonosok.

Az adózási szabályozás változásairól részletesen a Kamat-, osztalék-, árfolyamnyereség-adó: Mi változott 2010-től? című cikkből tájékozódhat.

Több százmilliárd a TBSZ-eken

A környezet változása kedvező fogadtatásra talált a lakosság körében. Az Ecoline által megkérdezett bankok és befektetési szolgáltatóknál jellemzően a vártnál is nagyobb érdeklődés volt a Tartós Befektetési Szerződések iránt, amelyek révén az adókedvezmény igénybe vehető. A TBSZ szerződések száma a százezres nagyságrendet, a számlákra befizetett tőke pedig a több százmilliárd forintot közelíti.

Bár mind a megtakarítási, mind a befektetési számlák iránt jelentős érdeklődés mutatkozott, a pénzintézetek többsége arról számolt be, hogy nagyobb számban nyitottak befektetési, mint megtakarítási számlát (természetesen ott, ahol mindkét típusú termék elérhető).

Azok a pénzintézetek persze, amelyek termékpalettáján megjelent az új konstrukció (s a többség ilyen) számos akcióval, kedvezménnyel is igyekezett saját ügyfélkörük érdeklődését felkelteni. A kínálat, a kedvezmények köre nagyon sokszínű, érdemes az ajánlatokat alaposan megvizsgálni.

Általánosságban elmondható, hogy a számlák kondíciói az adott bank, befektetési szolgáltató alaptermékeinek feltételeihez igazodik, a kedvezmények jellemzően az adott intézmény termékkínálatának preferált elemeihez rendeltek. Egyes pénzügyi csoportok egyéb kiegészítő termék számlához kapcsolásával is igyekezett vonzóbbá tenni a TBSZ-t.

Részletek az Ecoline.hu-n

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartósan beteg munkavállaló végkielégítése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Német állampolgár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink