hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kinek lesz olcsóbb a bérlet jövőre?

  • adozona.hu

A helyi utazási bérlet után jövőre 6 százalékkal kevesebbet kell adózni. De ha a 2011-es bérlethez még decemberben hozzájut a dolgozó, akkor még a 2010. évi szabályok szerint, vagyis többet kell adózni utána!

A helyi utazási bérletet nagyobb vállalatoknál rendszerint megveszik és kiosztják a dolgozók között, kisebb cégeknél azonban gyakran előfordul, hogy azt a dolgozó vásárolja meg saját magának és a számlát később megtérítteti a munkaadójával.A cafeteria elemek 2011-ben kedvezőbb kulccsal adóznak, ami 19.04 százalék, szemben a 2010-ben érvényes 25 százalékos kulccsal. A kulcs alkalmazása során a juttatás megszerzési időpontjának döntő jelentősége van!

A bérlet után – kivéve a közlekedési vállalat saját dolgozóit – abban az időpontban kell a munkaadónak az adót kiszámítani, amelyben a dolgozó azt megkapja. Az átvételt az előírások miatt dokumentálni kell, azonban a bérlet tényleges átvételének időpontja már az a nap is lehet, amikor a bérletet megvásárolták, függetlenül attól, hogy a jogosult azt csak később vette át. Az a munkáltató, aki január előtt kiosztja a bérleteket, elbukja a közel 6 százalékos adócsökkentést az éves bérletekre. A bérletek kiosztásával célszerű tehát megvárni a jövő évet.

Ha az egyéb körülmények esetleg arra utalnak, hogy az átvételi dátumoknál szereplő januári időpontok utóbb nem bizonyulnak valósnak, és az adóhatóság vélelmezi, hogy a decemberben megvásárolt bérleteket már decemberben kiosztották. Ezért a legbiztonságosabban az a munkáltató jár el, aki a megvásárlást is január elejére halasztja. Csak reménykedni lehet abban, hogy a tömeges januári közületi megrendelések nem okoznak majd zavart a nagyobb közösségi közlekedési vállalatok ügyvitelében. A BKV esetében ugyanis csak január 3-tól kezdődik az újévi ügyintézés és január 5-ig el kell megkapnia a bérletet a dolgozónak, hiszen másnap reggel már nem lehet majd a 2010-es bérlettel utazni.

A munkaadó eleshet az alacsonyabb adókulcstól a buzgó munkavállaló miatt is. Ha például a dolgozó már decemberben megvásárolja a bérletet, hiszen ekkor az egyedi számla bizonyítja, hogy a bérlet azonnal a dolgozó kezébe kerülhetett. Érdemes odafigyelni az utazási bérletek beszerzési, átadási időpontjára és a nagyobb tételek esetében a dolgozókat is érdemes tájékoztatni a vásárlás javasolt időpontjáról.

Ruszin Zsolt
MKOE alelnök

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink