hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mennyi magyar nyugdíj jár annak, aki az EU-ban vállal munkát?

  • adozona.hu

Mennyi nyugdíjat kaphat, aki elérte a nyugdíjkorhatárt, megvan a szolgálati ideje, de külföldön is dolgozott? Olvasói kérdésre Molnár László nyugdíjszakértő válaszol.

Tudomásom szerint az 1951-ben született férfiak elmehetnek hatvan éves korukban nyugdijba, ha megvan a 40 év szolgálati idejük. Úgy tudom a három ipari tanulóévem nélkul is van több mint 40 év szolgálati időm, miután 1988 és 2005 között Magyarországon, 2006. január 3-a óta pedig Angliában dolgozom és még legalább 60 éves koromig szeretnék munkavállaló maradni. Kérdésem, hogy az Angliában ledolgozott szolgálati időmet miként veszik figyelembe a nyugdijam összegének megállapításánal? Az 1988-tól a befizetett adó után állapitják meg a nyugdij összegét vagy az Angliában fizetett adómat forintositják?

Az 1951-ben született férfiak öregségi nyugdíjkorhatára a betöltött 62. életév (2013), amennyiben azonban rendelkeznek legalább 37 év szolgálati idővel, úgy 60. életévük (2011) betöltésétől csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra szerezhetnek jogosultságot, természetesen szükséges a biztosítási jogviszony megszüntetése is. A csökkentés mértéke attól függ, hogy a nyugdíj megállapításakor a nyugdíjba vonuló életkora mennyivel alacsonyabb az öregségi nyugdíjkorhatárnál a maximális mértéke a 8,4 százalékot nem haladhatja meg.

Az EU tagállami rendszerek nagyon eltérő képet mutatnak az öregségi nyugdíjjogosultság feltételei, illetőleg az ellátások kiszámításainak szabályai terén. A szolgálati idők összeszámításának elve alapján a más tagállamokban szerzett  biztosítási, szolgálati idők figyelembevételre kerülnek. A más tagállamok területén szerzett szolgálati időt minden esetben figyelembe kell venni és minden ország ellátást fog megállapítani – az adott országban irányadó jogosultsági feltételek teljesülése esetén – az ott szerzett szolgálati idő alapján, illetőleg arányában.

A nyugdíj megállapítás attól függően, hogy az igénylő rendelkezik-e nemzeti nyugdíjra való jogosultsággal, kétféle módon történhet:

- Ha rendelkezik önálló nemzeti jogosultsággal az igénylő a kizárólag Magyarországon szerzett szolgálati ideje alapján, akkor két ellátást kell kiszámítani egy nemzeti, és egy úgynevezett arányos nyugdíjat, („pro-rata temporis” elve) és a két ellátás közül a kedvezőbb ellátás kerül megállapításra és folyósításra;
- Ha nem rendelkezik önálló nemzeti jogosultsággal az igénylő, akkor csak az arányos nyugdíjszámítást kell elvégezni.

Az arányos nyugdíjat, azaz a magyar nyugdíjrészt a következők szerint kell kiszámítani:

Össze kell adni az igénylő magyar és összes szolgálati idejét, amelyet valamennyi tagállamban szerzett, majd az összes szolgálati idő és a magyar átlagkereset alapján ki kell számítani egy úgynevezett elméleti nyugdíjat. Ennek során az összes szolgálati időt úgy kell venni, mintha az igénylő mindet Magyarországon szerezte volna, az elméleti nyugdíjnak egy olyan arányú része kerül kiszámításra, mint magyar nyugdíjrész, ahogy a magyar szolgálati idő az összes szolgálati időhöz aránylik.

Magyarországon a nyugdíj összegének megállapítása az 1988. január 1-jétől elért nyugdíjjárulék köteles kereset figyelembevételével történik. A nyugdíj igénylése a lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási szervnél történik, amennyiben ez Magyarországon van, úgy javaslom a jövő évben a Budapest, VIII., Fiumei út 19/a. szám alatt található nyugdíjbiztosítási igazgatási szervet, ahol országos hatáskörrel történik az un. nemzetközi nyugdíjügyintézés.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink