hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem lehet önellenőrzést végezni, ha az APEH bejelentkezett

  • adozona.hu

Egy cég életében kevés az az időpont, amikor az adóellenőr éppen jókor jön, de jobb előre készülni az ilyen típusú találkozóra, hiszen jövőre változik az ellenőrzés gyakorlata. A Mazars megosztotta adóellenőrzési tapasztalatait és a a lehetséges kockázatokra hívta fel a figyelmet.

A hamarosan beköszöntő új év több szempontból is fordulót jelent az adójogszabályok tekintetében. Azonban míg az adóellenőrzések típusai változatlanok maradnak, az ellenőrzési irányelvek több ponton módosulnak. A változásokat 2011. február 29-ig teszi közzé APEH vezetője, de addig sem árt tisztázni a legfontosabb ellenőrzési alapokat.

Mikor kezdődik és fejeződik be egy adóellenőrzés?

Az ellenőrzés az erről szóló előzetes értesítés kézbesítésével kezdődik. Amennyiben az adóhatóság ezt mellőzi, akkor az ellenőrzés a megbízólevél/általános megbízólevél bemutatásával veszi kezdetét. Az ellenőrzés határidejének kezdő időpontja a megbízólevél átadásának napja (kivéve a próbavásárlást, amikor utólag adják át).Az ellenőrzés az adóhatóság által készített jegyzőkönyv átadásával fejeződik be, ha azt kézbesíteni kell, úgy a postára adás napjával.

Fontos változás 2011-től, szemben az eddigi gyakorlattal, amennyiben már értesültünk az adóellenőrzésről, úgy attól az időponttól nem élhetünk az önellenőrzéssel - figyelmeztetnek a Mazars szakértői.

Határidők – jogorvoslat

Alapesetben adóügyekben, így ellenőrzéskor 30 nap az ügyintézési határidő, amelyet legfeljebb 30 nappal hosszabbíthatnak meg. Ilyen például a jövedelemellenőrzés, egyes adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzése, illetve a költségvetési támogatás kiutalását megelőző ellenőrzés. A bevallások utólagos vizsgálatánál vagy az állami garancia beváltásához kapcsolódó ellenőrzéskor azonban ennél hosszabb, már 90 napos határidővel kell számolni. Jogorvoslatra alapesetben 15 napja van az érintetteknek, a másodfokú határozat kézhezvétele után pedig 30 nap.

Bírósághoz csak jogerős másodfokú határozattal lehet fordulni. Fontos tudni, hogy ebben az esetben egymással párhuzamosan két pert is kell indítani. A szakmai pert a határozat ellen, és egy a másik pert a végrehajtás felfüggesztéséért. Utóbbi halasztó hatályú, azaz amíg ebben a perben nem születik döntés, addig a végrehajtás szünetel. A szakmai perben sor kerülhet szakértők bevonására, erről minden esetben a bíró dönt. Amennyiben a per végeredményével nem értünk egyet, úgy felülvizsgálati kérelemmel fordulhatunk a NAV elnökéhez, következő lépcsőben a NAV felügyelő miniszteréhez vagy/és az adópolitikáért felelős miniszterhez.

Gyakorlati szempontok

A Mazars munkatársai többek között azt javasolják, hogy amennyiben még nem hivatalosan ugyan, de tudomásunkra jut az adóellenőrzés ténye, és szeretnék erre felkészülni, menjünk elébe a folyamatnak: hívjuk fel az adóhatóságot, és kérdezzünk rá, igaz-e az ellenőrzés és mikorra számíthatunk rá. Ebben az esetben még az is megtörténhet, hogy mi határozhatjuk meg az ellenőrzés időpontját és akár az is előfordulhat, hogy fél-háromnegyed évre is eltolhatjuk a vizsgálatot. Amennyiben cégünknél megjelenik az adóellenőr, mindenképpen jelöljük ki azt a kapcsolattartó személyt, akin keresztül az adóellenőr információkat kaphat. Legyünk együttműködők a hatósággal, de ha nem vagyunk biztosak a kérdésére adandó jó válaszban, úgy feltétlenül kérjünk időt, és a kérdést vitassuk meg egy független adótanácsadóval.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink