hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Költségvetés 2011: problémás nyugdíjrendszer és irracionális kiadások?

  • adozona.hu

Az MSZP vitatja a gazdasági miniszter által szombaton bejelentett 2011-es költségvetés kiadási oldalának racionalitását, a munkaadói szervezetek pedig a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos részleteket hiányolják a jövő évre tervezett büdzséből. Kérdés, hogy van-e egyáltalán fedezet a 2011-es költségvetési tervben szereplő adócsökkentésre.

A 2011-es büdzsének, Matolcsy György gazdasági miniszter szerint, az adócsökkentés miatt 450-500 milliárd, az egészségügy-biztosítási kasszánál 725 milliárdos, míg nyugdíjkasszánál 900 milliárd forintos deficitet kell kiegyenlítenie. Ezt a tervek szerint a magánnyugdíj pénztári befizetések tizenkétszer hatvan milliárdjából, másrészt a magánnyugdíj-pénztárakból visszaáramló 540 milliárd forintnyi vagyonból teremtik elő. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szombati kormányszóvivői tájékoztatón ismertette: a kormány a jövő évi 2,94 százalékos eredményszemléletű (ESA) hiány mellett 2,8 százalékos pénzforgalmi hiányt tervez. A költségvetés jövőre 3,0 százalékos gazdasági növekedéssel és 3,5 százalékos inflációval számol, s azzal, hogy az államadósság már csökken.

Ez a költségvetés, Szanyi Tibor MSZP-s politikus. szerint a bevételi oldalra összpontosít és a kiadás-oldali racionalitást nem látható. A dolgozók valamint a nyugdíjasok megcsapolásából áll, így költségvetésnek nem merném nevezni” – reagált.Több munkaadói szervezet is egyetért a költségvetés szombaton bejelentett főbb számaival, ugyanakkor még hiányolja a részleteket a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban.

Matolcsy György ugyanis szombaton beszélt arról is: a kormány úgy számol, hogy a mostani közel 3 millió magán-nyugdíjpénztári tag 90 százaléka visszalép az állami nyugdíjrendszerbe. A nyugdíjkassza 2011-es közel 900 milliárd forintos hiányának pótlására a kormány államháztartási egyensúlyt javító alapot hoz létre, ide érkeznek majd az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők nyugdíjjárulék befizetései, az állam által a magánpénztárakba havonta át nem utalt állami összegek.

Nem ismert a nyugdíjrendszer pontos működése, és az sem, hogy mely források biztosítják a nyugdíjrendszer finanszírozását - reagált a bejelentésre Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető társelnöke, aki szerint szinkronban van egymással a tervezett gazdasági növekedés és az inflációs ráta, de hangsúlyozta, a 2011-es tervezet egy "bátor" költségvetés, mind a gazdasági növekedés, mind pedig az adóbevételek szempontjából. Az OKISZ szerint nem annyira érzékelhető, hogy az adócsomag a belső vásárlóerőt jelentősen élénkítené, míg a külpiaci élénkülés az ország gazdasági partnereinek konjunktúrájától függ.

Angyal József az Adózóna okleveles adószakértője - az ATV-nek azt nyilatkozta - számításai alapján nincs meg a fedezet a kormány által javasolt adócsökkentésekhez.

A részletes számításokat hamarosan közöljük az Adózónán.

  

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Védelmező személybiztosítás adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Biztosítási adó sávváltozás 2024

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Átalányadós továbbszámlázása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink