hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Progresszív hipermarketadó: kiket sújt leginkább?

  • hvg.hu

Önmagában a válságadók bevezetésének tegnapi bejelentése nem volt megleleptés, sokkal inkább a beszedni kívánt adó összege, illetve az a körülmény, hogy a pénzügyi szektorra kivetett „bankadóhoz” hasonlóan azt már az idén is beszedni tervezik. Az üzenet világos és határozott – a költségvetésnek a hiánycél eléréséhez – még jelentős többletbevételekre van szüksége. De vajon reális-e a 2010-es határidő?

Az elemzők egy része, és az érintett érdekképviseleti szervek rögtön felhívták a figyelmet arra, hogy ezt a többlet kiadást a vállalkozások a fogyasztókra fogják áthárítani. Ezt leghamarabb azonban jövőre tehetik majd meg, az áthárítás lehetősége 2010-ben ugyanis erősen korlátozott, mivel október közepét írjuk.

A nyilvánosságra került részinformációkból az biztosan kiderül, a kereskedelmi láncokat érintő adó várhatóan progresszív lesz. Ötszáz millió forint árbevételig várhatóan nulla százalékos, 100 milliárd forintig várhatóan egy jelképes, de a fölött egy jelentősebb adókulcsot állapítanak meg. Itt célszerű a sávhatárokra figyelni. A 100 milliárd forint feletti árbevételt csak várhatóan a legnagyobb, külföldi tulajdonban lévő áruházláncok fogják elérni, míg a magyar láncok, mint a CBA, a Coop, a Reál eltérő szerveződési formájuk miatt várhatóan e 100 milliárd forintos határ alá tartoznak majd. Adószakértők számára azonnal adódik a kérdés, hogy ezen adók idei bevezetését, milyen módon, milyen időzítéssel sikerül majd megoldani. Szűk az időkeret! Kénytelenek lesznek külön, gyorsított módon tárgyalni őket, hogy a még csak a törvényjavaslatként létező, az államháztartásról szóló törvényben megállapított negyven napos hatálybalépési időt tartani lehessen.

A cikk itt folytatódik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartósan beteg munkavállaló végkielégítése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Német állampolgár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink