hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH: az adósok fele megúszhatja a behajtást

  • HVG

Miközben minden tizedik polgár és minden negyedik cég az adósa, követelései felének behajtását esélytelennek tartja az APEH.

 Az idén a kétezer-milliárdos tartozás hetede szedhető be.Suzuki gépkocsijának lefoglalásával fenyegetett meg az adóhivatal egy vállalkozót háromszázezer forintos adótartozása miatt, miután tájékozódott róla, hogy az adózónak nincs más mozgósítható vagyontárgya. Az adós vette a lapot, és kifizette a tartozását, még mielőtt megérkezett volna a végrehajtó. Az előzetes figyelmeztetés gesztusnak is felfogható, mivel a különféle állami nyilvántartásokba belelátó Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal nem köteles értesíteni a kuncsaftokat, mielőtt leemeli a bankszámlájukról, ami neki jár, vagy megbízást ad a végrehajtónak vagyontárgyaik, autójuk, jachtjuk, repülőgépük vagy ingatlanuk árverezésére. Igaz, a bankszámla magánemberek esetében macerás, mivel felderítéséhez az összes bankot körbe kell kérdeznie az adóhivatalnak. Mostanában azonban egyre több adóalanynak kell megtapasztalnia az APEH egyre olajozottabbá váló végrehajtási technikáját: az idén az első félévben közel 380 ezer új végrehajtási eljárás indult, 450 milliárd forintért.

 Ez csak csepp a tengerben, hiszen – behajtás ide vagy oda – a gazdasági válság kipattanása utáni évben az adótartozások mintegy 500 milliárddal növekedtek, így meghaladják a kétezermilliárd forintot, és egy éve makacsul ezen a szinten állnak. Ma már közel egymillió ember, azaz minden tizedik állampolgár tartozik az adóhatóságnak, együttesen több mint 160 milliárd forinttal. A tartozások oroszlánrészét, 1900 milliárd forintot 424 ezer vállalkozás (köztük egyéni vállalkozók is) hozott össze. E szerint az 1,6 millió magyarországi cég és vállalkozó negyede nem fizet pontosan adót. Sokuk esetében vélhetően csalárd csődről, vagy felszámolásba torkolló más vagyonvesztésről van szó, hiszen míg a magánemberek adósságát a behajtható kategóriába sorolja az APEH, a cégek sarának alig az ötödét, 360 milliárd forintot tekint ilyennek – tájékoztatta a HVG-t Várszeghi György, az APEH felszámolási és végrehajtási osztályának vezetője, aki szerint az idén körülbelül 280-290 milliárd forintot sikerül beszedniük a hátralékokból.

A tartozások felének behajtása teljesen reménytelen. Ezermilliárd forinttal ugyanis az a 25 ezer cég tartozik, amely felszámolás alatt áll. Márpedig ilyen esetekben a megtérülés esélye egyszázalékosnál is kisebb. „Nem mi döntjük romba a cégeket” – mondta erről Várszeghi, hiszen az összes felszámolási eljárásnak mindössze a 40 százalékát indítja az APEH, igaz, néhány éve még 50 százalék körüli volt ez az arány. A válság felszámolási dömpinget indított el: az idén már július közepéig tízezer ilyen eljárást kezdeményeztek a gazdasági élet szereplői (ebből négyezret az adóhatóság), miközben tavaly szeptemberben jutottak el idáig. 2008-ban pedig egész évben indult annyi – mintegy 10700 – felszámolás, mint az idén augusztusig. Az APEH-nek valószínűleg kedvezőbb pénzhez jutási lehetőséget kínáló csődegyezség kezdeményezése azonban nem dívik, az idén mindössze 86-szor került rá sor.

 Gyenis Ágnes

A cikk folytatása a HVG 32.számának Félpénzen című írásában olvasható. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink