hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszakadt tárgyalások után: a kormány ragaszkodik a bankadóhoz

  • MTI

A piacok erős pesszimizmussal fogadták, hogy megszakadtak a hitelfelülvizsgálati tárgyalások a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU, illetve Magyarország között, az euró árfolyama 291 forint felett is állt hétfőn napközben, szemben az elmúlt hetek 280 forint körüli árfolyamával, a tőzsde is jelentős - majdnem 3 százalékos - árcsökkenést szenvedett el a kereskedők szerint a tárgyalásokról szóló hírek hatására.

A szombaton megszakadt tárgyalásokról megjelent nyilatkozatok hétfőn már inkább a folytatásról szóltak, s ebben egyetértés volt az IMF, az EU és a magyar illetékesek megszólalásaiban egyaránt.
   
A  (IMF) továbbra is nyitott a tárgyalások felújítására Magyarországgal, de erre vonatkozólag nem rögzítettek időpontot a magyar kormánnyal - közölte Irina Ivascsenko, az IMF budapesti állandó irodájának vezetője a Reuters Insider TV-nek nyilatkozva, Matolcsy György szerint szeptember végén, október elején folytatódhatnak az egyeztetések.
   
Ivascsenko kijelentette "ha a magyar kormány visszahív bennünket tárgyalni, jövünk", ugyanakkor úgy fogalmazott: "nyitottak maradunk, de mint köztudott, a jelenlegi megállapodás október elején lejár, így a lehetőség szűkül".
   
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn egy bécsi sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kiemelte: egyáltalán nem került veszélybe a magyar gazdaság stabilitása az IMF delegációjának távozása miatt. Szeptember második felében, október első felében folytatódnak az egyeztetések az IMF-fel. A tárgyalások őszi szakaszában vitatja meg a kormány és az IMF a bankadó 2011-re vonatkozó részét és a jövő évi deficitet.
   
A magyar kormány ellenőrzés alatt tartja a költségvetési egyenleget és elkötelezett a 3,8 százalékos hiánycél mellett - fejtette ki a nemzetközi sajtó képviselői előtt Bécsben, ahova a kétoldalú tárgyalásokra érkezett hétfőn osztrák kollégájához. Rámutatott: 2010-ben mindössze három európai uniós tagállamban lesz a hazai össztermék (GDP) három százalékánál kevesebb a hiány, a 3,8 százalékos eredmény ezért kivételesen jónak számít.
   
Matolcsy György a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában azt mondta: a kormány ragaszkodik  a bankadó bevezetéséhez, mert az egy megszorító csomag egyetlen alternatívája. Hangsúlyozta: az elmúlt négy-öt év megszorító politikája, amely jelentős növekedési és versenyképességi áldozattal járt, nem folytatható. Az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalások nem megszakadtak, helyesebb a tárgyalási forduló eredménytelen lezárásáról beszélni - fogalmazott.
   
Egyetértett azzal a véleménnyel, hogy az unió szigorúbban tárgyal az IMF-nél, ami szerinte annak tulajdonítható, Magyarországot szeretnék példának arra, hogy követve a brüsszeli ajánlásokat teljesíthető a hiány lefaragása. "Családon belül mindig szigorúbbak egymással" - mondta Matolcsy, s megjegyezte: az év végére lehet, hogy külön tárgyal majd Magyarország az EU-val.
   
Simor András, a  jegybank elnöke a hétfői kamatdöntésről tartott sajtótájékoztatón elmondta: "a monetáris tanács sajnálattal vette tudomásul, hogy az IMF és az EU delegációjával a felülvizsgálati tárgyalások megszakadtak, de megnyugtató, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési konszolidáció mellett". A tárgyalások megszakadása nem használ Magyarország  kockázati megítélésének - mondta. A monetáris tanács hétfőn nem változtatott a jegybanki alapkamat 5,25 százalékos mértékén.
   
Piaci elemzők szerint az IMF-vel való tárgyalások megszakadását követően egyelőre nincs realitása a további kamatcsökkentésnek. Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfólió menedzsere szerint az IMF szerepvállalást övező bizonytalanságok miatt egyelőre nincs realitása a további kamatcsökkentésnek. A szakember az elkövetkező hónapokban a bizonytalan környezet megmaradására számít, véleménye szerint az IMF-fel való megállapodás hiányában a piac feltehetően nagyobb forint és állampapír-piaci hozamkilengésekkel reagál majd a különböző hírekre. Kovács Roland, az Equilor Befektetési Zrt. azt valószínűsíti, hogy októberben sor kerül a magyar kormány és a nemzetközi szervezetek között egy megállapodásra, amelynek keretében egy új futamidővel bíró hitelkeretet bocsátanak Magyarország rendelkezésére.
    
Kovács Álmos, a korábbi Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára szerint egyelőre csak a döntések elhúzódásáról van szó - jelentette ki  az MTI-nek. Végső döntést az ügyben az IMF esetében az igazgatótanács, illetve az Európai Unió ECOFIN-je (az unió gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa) hozza majd meg, hangsúlyozta. Kovács Álmos, akinek annak idején jelentős szerepe volt a készenléti hitelmegállapodás megkötésében, kifejtette: most az unió és az IMF  tárgyalódelegációja úgy vélte, a magyar kormány nem tudta kellően alátámasztani, hogy mennyire teljesíthetőek az előírt célok.
   
Londoni felzárkózó piaci elemzők úgy vélték: a magyarországi őszi önkormányzati választásoknak szerepük lehetett az IMF és az EU-val folytatott tárgyalások sikertelenségében, ám nem biztos, hogy a piacok és a hitelminősítők az októberi választásokig hagynak időt Magyarországnak. Az Eurasia Group hétfői kommentárja szerint valószínűsíthető, hogy mind a Fidesz-kormány, mind az EU "politikai üzeneteket" küldözget. A kormány üzenete az lehet, hogy "nem engedünk az IMF nyomásának, és megbüntetjük a gonosz bankokat", az unióé pedig az, hogy "a görögországi felfordulás után a költségvetési szigor és áttekinthetőség nem lehet alku tárgya".   
   
A JP Morgan elemzőinek hétfői kommentárja szerint Magyarországnak nincsenek azonnali finanszírozási problémái, ám az a tény, hogy ez volt a 2008-ban indult hitelprogram első sikertelen felülvizsgálata, "nem biztató üzenet" az új kormánnyal kapcsolatban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink