hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Háborognak a görögök a nyugdíjreform miatt

  • MTI

Ezúttal a nyugdíjreform elleni tiltakozásul vonulnak az utcára a dolgozók Görögországban: a dél körül kezdődő tiltakozó megmozdulásokkal párhuzamosan a szakszervezetek 24 órás sztrájkot hirdettek.

Egyelőre nincsenek pontos hírek arról, hogy mely ágazatokat, és mennyi ideig érinti a sztrájk, az előzetes hírek szerint az ágazati munkabeszüntetések az idegenforgalomra kiterjedt hatással lesznek. Órákra megbénul Görögország légi közlekedése, miután a mostani sztrájkhoz a görög légi irányítók is csatlakoznak: közép-európai idő szerint reggel 9 órától 13 óráig szüneteltetik a munkát, mint közölték, csak a rendkívüli légi járatok forgalmát biztosítják. Az Olympic Air és Aegean légitársaságok több belföldi járatot töröltek, és néhány nemzetközi járat menetrendjét módosították. Fennakadások lesznek a vasúti közlekedésben is.
   
A tengerészeket tömörítő szakszervezet azt közölte a kikötői hatóságokkal és a reménybeli utasokkal, hogy a fő görög kikötőből, Pireuszból nem indulnak hajók és nem is érkeznek oda.
   
Görögországban a törvényhozás a nyugdíjreformról, ezen belül a nyugdíjkorhatár emeléséről vitázik, szerdán a képviselők előzetesen már meg is állapodtak, a végső szavazás csütörtökön későn este várható. A reform keretében megnyirbálnák a kedvezményeket, és a nők nyugdíjkorhatárát 60-ről 65 évre emelnék.
   
Görögország bízik az idei 8,1 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél teljesítésében, de továbbra is kockázatokat lát a költségvetés bevételi oldalán."Bízom benne, hogy elérjük, de talán még túl is teljesítjük az idei célt, a deficit leszorítását 8,1 százalékra" - mondta Jeórjiosz Papakonsztantinu pénzügyminiszter a napokban egy sajtókonferencián. A költségvetés helyzete az előrejelzéseknek megfelelően alakult az év első felében, a bevételek éves összevetésben 7,1 százalékkal emelkedtek - mondta a miniszter.
   
Görögország immár a világ második legkockázatosabb adós országa Venezuela után. A CMA DataVision idei második negyedévzáró listáján - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazásai alapján sorolja be az egyes szuverén adósokat - a súlyos adósság- és államháztartási gondokkal küszködő a görög gazdaság pozíciója hét helyezéssel romlott egyetlen negyedév alatt, Görögország az idei első három hónapot ugyanis a világ kilencedik legkockázatosabb adós államaként zárta.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartósan beteg munkavállaló végkielégítése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Német állampolgár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink