hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalékmentesség felszámolása, adómentes juttatások - mibe bíznak a cégek?

  • dr. Marosi Andrea

Járulékterhek csökkentése, osztalékmentesség felszámolása és adómentes étkezési jegyek - néhány az elmúlt időszakból válogatott politikusi ígéretekből. Induló cégeket kérdeztünk, melyik párt "vállalkozásbarát" programjával tudnak leginkább azonosulni.

„Magyarország szélhámosainak felével már találkoztunk, a másik felére meg nem vagyunk kíváncsiak” - mondta Cseh Péter, a találmányaihoz 2,5 éve befektetőt kereső Smartii Team marketingese. Az ITDH által szervezett kockázati tőkefórumon bemutatkozó cégvezető ezzel elsősorban nem a kampányoló politikusokra, hanem a befektetőkre utalt, akikkel a legnagyobb gond szerinte, hogy nem értik általában egy találmány vagy fejlesztés menetrendjét, és úgy elég nehéz megmondani a megtérülést, a pénzügyi/költség/működési alapadatokat, ha a prototípusteszt értelmét is magyarázni kell. Enélkül még saccolni se nagyon lehet - hangsúlyozta. A cég egyik találmánya CO2 Capture névre hallgat, lényege, hogy képes olyan anyagot kikeverni, amely elnyeli a szén-dioxid-ot , ezáltal környezetvédelmi hatása jelentős.

Az üzleti angyalok, akiknek a cég bemutatta a megoldásait, általában továbbküldték a kockázati tőkésekhez, mondván, túl nagy falat ez nekik, majd később a kockázati tőkések úgy ítélték meg, a találmány túl korai fázisban van, talán majd egy üzleti angyal lesz az, akit a vállalkozás keres. "Akivel megállapodtunk, és elveinkből engedve az ő székhelyén folyik a fejlesztés, ezért egy 2 hónapra tervezett fejlesztési fázis immár 9-ik hónapja tart, pénz egyelőre az ablakban" - vázolta Cseh.

De ígéretekből egyébként sincs hiány, kampányidőszakban a pártok  előszeretettel licitálnak egymásra, ha a vállalkozások finanszírozását megkönnyítő, az adórendszert egyszerűsítő intézkedésekről van szó. Cseh Péter szerint nem lehet követni, ki mit ígér, de a legvalószínűbbnek a munkavállalók járulékterheinek a Fidesz által ígért, négy év alatt további 4 (2011-ben és 2012-ben 1-1, 2013-ban 2) százalékos mérséklését tartja azzal együtt, hogy szerinte nem ez lesz a legérzékelhetőbb változások egyike, ha meg is valósul. Úgy véli, a gazdaság fejlődésére az hatna leginkább, ha a megtermelt profitot, illetve az eredménytartalék egy részét adókedvezménnyel visszaforgatnák a kijelölt hazai ágazatokba.

A  cikk folytatását a hvg.hu-n olvashatja.
 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Védelmező személybiztosítás adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Biztosítási adó sávváltozás 2024

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Átalányadós továbbszámlázása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink