hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Különadó: megszűnik, de mi lesz az előlegekkel?

  • adozona.hu

A különadó megszűnik ugyan, de mi történik a már bevallott és előlegfizetési kötelezettségként már befizetett összegekkel? Mit tesz majd az adóhatóság és mire számíthatnak a befizetők?

A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló 2009. évi LXXVII. törvény alapján 2010. január 1-jével megszűnik a társas vállalkozásokat terhelő különadó - emlékeztet hírlevelében a PricewaterhouseCoopers (PwC). Sokakban felmerülhet a kérdés: mi történik a már bevallott és előlegfizetési kötelezettségként előírt különadó összegével?

A társas vállalkozásokat terhelő különadót 2006. szeptember 1-jével vezette be a 2006. évi LIX. törvény. A törvény saját adóelőleg fizetési szabályokat alkalmaz, mely alapján az adóelőleget negyedévente egyenlő részletekben a negyedévet követő hónap 20-ig kell fizetni. Kivétel ez alól az utolsó negyedév, melynek adóelőlegét – naptári évvel megegyező üzleti év esetén – december 20-ig kell megfizetni, valamint kiegészíteni az adó éves várható összegére. A negyedéves adóelőlegek összegét az egyes években május 31-ig benyújtott társasági adóról és különadóról szóló bevallás tartalmazza, mely alapján az adóhatóság az adózók folyószámláján az egyes negyedévekre előírja az előlegeket fizetési kötelezettségként. - tudatja a PwC

Nem történt ez másként 2009-ben sem, azaz jelenleg az adózók folyószámláján 2010-re is megtörtént a különadó előlegfizetési kötelezettség előírása a 2009. május 31-én benyújtott bevallás alapján.

Tekintettel arra, hogy az adónem a társas vállalkozások tekintetében megszűnik, 2010-ben már az adóelőleg fizetés is okafogyottá válik.

A PwC információi szerint az adóhatóság saját hatáskörében rendezi az előlegfizetési kötelezettségek törlését, ezért a 2010-es különadó előlegeket legkésőbb 2010 januárjában törli az adózók folyószámlájáról. Várhatóan az év végéig az APEH erről egy közleményt ad ki. Fontos tudni azonban, hogy az előleg törlése nem érinti a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózókat. Esetükben az új szabály, a különadó eltörlése, a 2010-ben kezdődő adóévükben alkalmazható elsőként - figyelmeztet a könyvvizsgáló cég.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR nyilatkozattal történő átvállalása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Értékesítés devizában – invoice cancellation áfa

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

NAV online számlaadat-szolgáltatás

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink