hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjelőtakarékosság: meddig éri meg számlát nyitni?

  • HVG

A kormány kezdeményezi az Országgyűlésben az alig négy éve bevezetett nyugdíj-előtakarékossági lehetőség 2011-től való megszüntetését. A 30 százalékos adóvisszatérítés miatt azonban a jövő év végéig még megérheti nyesz-számlát nyitni.

Bajnai Gordon meggondolta magát. 2005-ben, még gazdasági miniszterként, a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) magyarországi bevezetésének előnyeiről győzködte – mint utóbb kiderült, sikeresen – Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnököt, idén szeptember közepén, kormányfőként pedig a 2006-ban debütált nyesz-rendszer megszüntetését kezdeményezte. Az Országgyűlésben részletes vitára váró törvényjavaslat szerint 2011-től már nem lehetne új nyesz-számlát nyitni, a meglévő, illetve a jövő év végéig létesítendő kontókra való befizetések után azonban még 2013-ig járna az adó-visszatérítés. Ennek mértéke a befizetett összeg 30 százaléka, legfeljebb évi 100 ezer, az öregséginyugdíj-korhatárt 2020. január 1-je előtt elérőknél pedig 130 ezer forint.

A döntés magyarázata lehet, hogy – mint azt a HVG-vel a törvényjavaslatot elkészítő Pénzügyminisztérium (PM) írásban közölte – a kormány megítélése szerint a nyesz-számla nem volt vállalható a fiatalabbak és a kevés megtakarítható jövedelemmel rendelkezők számára. Mindenekelőtt azért – szól a tárca érvelése –, mert ha valaki a nyugdíjba vonulása előtt (vagy a számlanyitást követő három éven belül) veszi fel a megtakarítását, akkor az általa befizetett összegen felüli rész után személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást kell leszurkolnia. Ezzel szemben a nyugdíjban lévőkkel a konstrukció meglehetősen bőkezű, ők háromévenként adómentesen kivehetik a megtakarítás hozamát – igaz, ilyenkor mindig új nyesz-számlát kell nyitniuk. Ha tehát megmaradna a nyesz, az behozhatatlan adózási előnyökhöz juttatná a nyugdíjban lévő számlatulajdonosokat – érvelnek a PM-ben.

A cikk folytatását a HVG legújabb számában olvashatja!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő, tárgyieszköz-eladás

Lepsényi Mária

adószakértő

Kisvállalkozói kedvezmény – ingatlan

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink