hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Járulékcsökkentés: havi 3 millióig is járhat?

  • adozona.hu

2009. július 1-től 5 százalékkal csökkentek a munkáltatói járulékterhek. A minimálbér kétszeresének megfelelő járulékalapig, illetve a járulékalap helyett csökkent a Start-kártya járulék is. Mi lehet ezzel a probléma?

A Pénzügyminisztérium és az APEH a kihirdetett jogszabály szövegében a „megfelelő” szót „megegyező” -re, illetve a „helyett” szót „mellett” szóra cserélte le. Tartalmilag jelentős különbség van e szavak között. Így egy magánszemély után havonta akár 3 millió forintig is igénybe lehet venni a kedvezményes járulékalapot a jogalkotói szándékkal ellentétesen. A Start kártyás dolgozónál az 5 százalékos Start kártya járulékcsökkentés mellett, még az 5 százalékos tb-járulékcsökkentést is igénybe vehetik a PM szerint. Ez a téves jogértelmezés súlyos milliárdokat jelent a tb- kasszának - véli Angyal József, okleveles adószakértő. 

Elmélet, gyakorlat
Olvassa el a témával foglalkozó részletes Járulékcsökkentés júliustól: kiskapuk mindenkinek? című írásunkat is!
„Vannak olyan jogkövető munkáltatók, akik a jogszabálynak megfelelően szeretnének bérszámfejteni és bevallani az őket terhelő járulékokat. Az PM-APEH azonban megakadályozza őket ebben. A 0908-as bevallás ellenőrzése nem fogadja be a jogszabálynak megfelelő bevallást” – érvel a szakember, s utal arra is: az Alkotmánybíróság szerint a PM-APEH útmutatások, jogértelmezések senkire sem kötelezőek, ha azok a jogszabályból nem vezethetők le. Az adózóknak a jogszabályoknak megfelelően kell eljárniuk.

„Óriási szakmai hiba volt a járulékcsökkentést fél évre korlátozottan bevezetni. A Pénzügyminisztériumnak viszont nincs arra alkotmányos lehetősége, hogy egy szakmai hibát – törvénymódosítás nélkül - a Parlament megkerülésével önkényesen javítgasson, veszélyeztetve ezzel a TB ellátásokat” – sommáz Angyal József.

A szakember az adóhivatal felé is jelezte problémáját. Az APEH-től azt a tájékoztatást kapta, miszerint: "A 0908-as bevallás internetes-kitöltő ellenőrző programját felülvizsgáltuk és megállapítottuk, hogy az Ön által kifogásolt ellenőrzési szempont nem mond ellent a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény – 2009. július 1-jétől hatályos – 19. § (1) bekezdésében foglaltakkal. Az ellenőrző program ezen túlmenően megfelel az APEH honlapján közzétett „A 2009. július 1-jétől hatályos járulékmértékekkel kapcsolatos tájékoztató”-ban foglaltaknak. (...) a hivatkozott tájékoztatót a Pénzügyminisztérium állásfoglalása alapján készítette és jelentette meg az adóhivatal. Álláspontunk szerint a járulékmértékben bekövetkezett jogszabály módosítással a jogalkotó célja a foglalkoztatás élőmunka terheinek csökkentése volt, ezt tükrözi a megjelentetett tájékoztatónkban leírt példa és a Pénzügyminisztérium jogszabály értelmezése is. Az előzőekben leírtak alapján a 0908-as bevallás kitöltő-ellenőrző programjának Ön által megfogalmazott indokok alapján történő módosítását nem tartjuk szükségesnek".



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Költségelszámolás módszerének javítása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ekhós bevétel vállalkozási formája 2.

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink