hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégautóadó: van, ahol jobban csinálják?

  • dr. Marosi Andrea

2009. február 1-jétől Magyarországon változott a cégautóadó megfizetésének szabálya, mivel a „minél többen, de kevesebb adó” elve érvényesül a korábbi „kevesebben, de minél nagyobb összegű adó” alapelv helyett - legalábbis ez volt a kormányzati szándék. Hogy csinálják ezt másutt az unióban?

A módosított jogszabály kapcsán bemutatunk néhány példát: az Európai Unió más országaiban milyen cégautóadó szabályozás van, s mi alapján lehetne a magyar szabályozáson is „finomítani”.

Ausztria

Ausztriában a cégautó magánhasználata természetbeni juttatásnak minősül, miszerint a munkavállalónak kell a cégautó bruttó értéke után 1,5 százalék természetbeni juttatásként a munkavállaló bérével összevonva az adókat megfizetnie.

Németország

Németországban két lehetőség van a cégautóadó rendezésére.

1. Egyszerűsített elszámolás: útnyilvántartás vezetése, melyben egyértelműen kimutatásra kerül a céges és magánhasználat is. Ezt az útnyilvántartást a számlákkal együtt be kell nyújtani az adóhivatal számára. Az útnyilvántartásnak tartalmaznia kell: dátum,megtett km,utazási cél,ok stb. Kisebb hibák esetén az egész útnyilvántartást nem minősítik érvénytelennek, csak ha több, súlyosabb hiányosságokat tartalmaz.

2. Egy százalék átalányadó, vagy listaár módszernek is hívják. Ezt azoknak ajánlják, akik keveset használják a gépkocsit céges utakra. Ebben az esetben havonta 1%-át a listaárnak a további felszereltséget és az áfát hozzászámítva kell megfizetni. Ehhez jön még a 0,03 százaléka a listaárnak/km a lakóhely és a munkahely között megtett útszakaszra.

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban a cégautó vezetőjét adó terheli a cégautó értéke és környezetszennyezési indexe alapján. Ez alapján az adó mértéke 155 font/évtől 11 200 font/évig terjedhet.

Franciaország

Franciaországban a társaságok a Franciaországban regisztrált gépjárművek után, amelyeket tulajdonolnak, bérelnek több mint 1 hónapig vagy a munkavállalók használnak több mint 15 000 km/év megtételével. A nem környezetszennyező gépjárművek tulajdonosainak nem kell adót fizetniük.

Csehország

Csehországban útadó van, melyet a Csehországban nyilvántartásba vett és üzleti célok érdekében fenntartott járművek után kell fizetni. A gépjárművek esetén a motor mérete alapján kell fizetni. Az adó mértéke 1200 cseh koronáról 50 400 cseh koronáig terjed és évente fizetendő.

Ferencz Gyöngyi – Kneitner Lea
VGD


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pedagógus szabadságának számítása gyed után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Önkormányzati bevételek

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Telephely az iparűzési adóban

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink