hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szeptembertől nem kell igazolás, elég a nullás adatbázis

  • MTI

Nem kell külön együttes adóigazolást kérniük szeptember 1-jétől azoknak a cégeknek, amelyek szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban - közölte a kormányszóvivő.

Budai Bernadett tájékoztatása szerint ezt az teszi lehetővé, hogy a kormány a szerdai ülésén elfogadta azt a rendeletet, amely a köztartozásmentes adózói adatbázis alkalmazásának feltételeit határozza meg. Emlékeztetett arra: az adózás rendjéről szóló törvény január 1-jétől hatályos módosítása rakta le a "nullás" adatbázis alapjait. Ekkortól kérhetik ugyanis a cégek felvételüket az adatbázisba - tette hozzá.

Az adatbázis fontosságát azzal indokolta, hogy sok esetben csak azok a cégek vehetnek részt a hazai és az uniós pályázatokon, amelyeknek nincs köztartozása. További jó példaként említette, hogy bizonyos jogszabályban meghatározott nyilvántartásokba - ilyen többek közt az utazásszervező-és közvetítők nyilvántartása - csak akkor kerülhetnek be a cégek, ha nem halmoztak fel köztartozást.

Budai Bernadett felidézte: a jelenlegi szabályok szerint ha egy cég részt akar venni valamilyen pályázaton, be kell szereznie az adóhatóságtól egy 30 napnál nem régebbi igazolást.

A kormány szerdai döntése ezen a helyzeten változtat: szeptember 1-jétől nem kell külön együttes adóigazolást kérniük azoknak a cégeknek, amelyek szerepelnek a "nullás" adatbázisban. Így részükre azonnal kifizethetők a pályázati pénzek - hangoztatta. Hangsúlyozta: a jövőben ez helyettesítheti az adóhatóságtól beszerezhető adóigazolást, de nem váltja ki azt teljes egészében. Egyrészt, azoknak a cégeknek, amelyek nem szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban, továbbra is be kell szerezniük az adóhatóság igazolását. Másrészt az is előfordulhat, hogy egy pályázati kiírás többletfeltételeket ír elő, és ilyen esetben további igazolásokra is szükség van - közölte a kormányszóvivő.

Az APEH az adózó kérelmére, a kérelem benyújtásának hónapját követő hónap tízedik napján felveszi az adózót az adatbázisba, ha az előírt feltételeket teljesíti. Ezeket a feltételeket tételesen felsorolja az adózás rendjéről szóló törvény. Az adatbázis adatait minden hónap 10-én frissítik.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink