hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magyar adórendszer: van új a nap alatt?

  • hvg.hu

A magyar adórendszer gyengéje, hogy az adózók jövedelme áttekinthetetlen, az egész rendszer csalásra ösztönöz – véli Papp József, a Corvinus Egyetem Vállalkozásfejlesztési Intézete Stratégia és Projektvezetés tanszékének docense. Szerinte be kellene vezetni az alacsony jövedelemadót és a szigorú, minden háztartás összes vagyonának bevallásán alapuló vagyonadót.

hvg.hu: Ön több javaslatot tett az adórendszer reformjára. Elégedett azokkal a változtatásokkal, melyeket a Bajnai-kormány július elsejétől vezetett be? 
P.J.: A magyar adórendszer egyik legnagyobb problémája, hogy csalásra ösztönöz. Magyarországon több mint egymillió ember van minimálbérre bejelentve, de a hivatalosan felvett összegen kívül kiegészítő jövedelemben is részesül, „zsebbe kapja a pénzt”, ami gyakran többszörösen is meghaladja az előbbit. Erre a „kétcsatornás bérrendszerre” rákényszerülnek a munkaadók, és összefüggésben áll az egész gazdaság duális szerkezetével. Nálunk van egy hazai tulajdonú kis- és középvállalkozói szektor, továbbá külön szektort alkotnak a Magyarországon működő multinacionális cégek. Utóbbiak jövedelemtermelő képessége alapvetően különbözik az előbbitől. Egy magyar munkavállaló átlagosan nyolc és fél millió forint érték megtermelésével járul hozzá a GDP-hez. A kis- és középvállalkozások dolgozói azonban csak négymillió forint értéket termelnek évente, ami nagyon alacsony. El kellene érni, hogy ez az érték rövid időn belül növekedjen. Közben a multiknál tizennégy-tizenhat millió forint az egy dolgozóra eső GDP. Ez óriási különbség. A magyar gazdaság szerkezetét modellezve kimutattam, hogy a jelenlegi jövedelmi viszonyok mellett egy átlagos magyar kis- vagy közepes vállalkozás, ha akarja, akkor sem tudja megfizetni az adóit, különösen a dolgozóit terhelő járulékokat. Ha így tenne, nem maradna profitja.
hvg.hu: A multik viszont rendesen adóznak.

P.J.: Sajnos ők sem, bár egészen más okból. Olyan adóelterelési technikákat alkalmaznak, melyekkel szemben az APEH-nek nincsenek eszközei. Például az egyes országok között utaztatva a félkész termékeket, irreális árakat számolnak fel, és a végtermékért abban az országban adóznak a legmagasabb profit után, ahol a legkedvezőbbek a feltételek. Ugyancsak a multik élnek a legnagyobb mértékben az offshore cégek alapítása révén adódó adóelkerülési, illetve adóminimalizálási lehetőségekkel. Mindezeken túl a multik számíthatnak a magyar állam beruházás-ösztönzési politikájára is, ami a nagy beruházásokat különböző kedvezményekkel támogatja. Ennek fejében vállalják, hogy stabil, járulékfizető munkahelyeket teremtenek, de újabban ezt a vállalásukat sem teljesítik: munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül szerződtetnek „kétcsatornás bérezésű” dolgozókat, akiket azután minden további nélkül elbocsáthatnak, ha az érdekeik úgy kívánják. Az „Egyedi Kormánydöntésű Támogatások” elnevezésű program parlamenti döntés nélkül hatalmas kedvezményeket nyújt a befektetőknek, így adnak például a kecskeméti Mercedes-gyárnak negyven milliárd forintot. De hatalmas összegeket kapott a dunaújvárosi Hankook gumigyár, és más multik is. Nem kell magyarázni, hogy az egész rendszer a korrupciónak, a klientúra-építésnek a melegágya.

A cikk folytatását a hvg.hu-n olvashatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés jövedeleme

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink